Aktuelno iz kulture

Joan Buržoa sa komadom "Neuhvatljiva tačka odlaganja" gost Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

12:20

Joan Buržoa sa komadom "Neuhvatljiva tačka odlaganja" gost Beogradskog festivala igre
Joan Buržoa - Copyright Pascale Cholette

veličina teksta

Aa Aa

Joan Buržoa, umetnik čije je instalacije u pariskom Luvru videlo skoro sto hiljada posetilaca, stiže na 21. Beogradski festival igre 7. i 8. marta 2024. godine sa komadom "Neuhvatljiva tačka odlaganja" koji kritika opisuje kao "univerzum u mikrokosmosu" u Bioskop Balkan, saopštili su organizatori.

Famozne stepenice sa kojih igrači padaju i ponovo se vraćaju, unele su novu magiju u muzejski prostor, a ista instalacija je bila deo postavke otvaranja Luvra u Abu Dabiju.

"Moj rad nikada ne staje, jer proces kreacije nije moguće zaustaviti", kaže Buržoa, koji nakon nekoliko godina pregovora stiže prvi put u Beograd.

"Naši dogovori traju dugo, jer su instalacije veoma kompleksne i glomazne. Jednostavno, nismo mogli da pronađemo prostor koji je dovoljno hrabar za ovakav iskorak, a dovoljno veliki da primi sve komade scenografije", rekao je Buržoa. 

A onda se pojavio izazov da jedan zanimljiv bioskop u centru grada učinimo našom platformom. 

"Odlučio sam da neke elemente prepravim za Beogradski festival igre. Volim tu vrstu izazova. 

Prilagođavanje prostoru i atmosferi nekog mesta", objašnjava ovaj čuveni umetnik.

Joan Buržoa je igrač, koreograf, cirkuski umetnik, režiser, akrobata... 

Umeće čoveka koji sebe naziva "izvođačem umetničkih radova" deluje da ne poznaje granice, jer ih upravo on neprestano ruši izazivajući svoje igrače da uživaju u vrtoglavom i bestežinskom. Svaki performans može da prati do 100 gledalaca.

Komentari (0)

Kultura