Aktuelno iz kulture

Stivi Vonder, Piter Frempton, Smoki Robinson i 200 drugih muzičara: Prestanite da pravite "veštačku" muziku

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

20:05

Stivi Vonder, Piter Frempton, Smoki Robinson i 200 drugih muzičara: Prestanite da pravite "veštačku" muziku
Stivi Vonder, Piter Frempton, Smoki Robinson i 200 drugih muzičara: Prestanite da pravite "veštačku" muziku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 muzičkih izvođača potpisalo je otvoreno pismo Društva za prava umetnika sa sedištem u Vašingtonu, kojim se pozivaju tehnološke kompanije da prestanu da koriste veštačku inteligenciju (AI), zbog zabrinutosti u vezi sa njenim  uticajem na umetnike i tekstopisce.

U pismu se upozorava da bi neregulisana upotreba veštačke inteligencije u muzičkoj industriji mogla da ''sabotira kreativnost i potkopa umetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava'', preneo je AP.

''Neka ne bude zabune: verujemo da, kada se koristi odgovorno, veštačka inteligencija ima ogroman potencijal da unapredi ljudsku kreativnost i na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih iskustava za ljubitelje muzike'', navodi se u pismu i dodaje da ''nažalost'' pojedine platforme i programeri koriste AI na način koji može biti štetan za umetnike.

U pismu se ističe da AI, kada se koristi neodgovorno, veštačka inteligencija predstavlja ogromnu pretnju sposobnosti umetnika da zaštitite svoju privatnost, identitete, muziku i sredstva za život.

Navodi se da ''neke od najvećih i najmoćnijih kompanija'' koriste rad umetnika bez njihove dozvole kako bi se AI modeli obučili za stvaranje zvukova koji bi ''značajno razvodnili honorare'' koji se plaćaju umetnicima.

Pozivaju se programeri koji rade na AI, tehnološke kompanije i digitalni muzički servisi da se obavežu da neće razvijati ili primeniti tehnologiju, sadržaj ili alate za generisanje muzike koji bi potkopali ili zamenili rad ljudskih umetnika ili tekstopisaca, ili im uskratili pravičnu nadoknadu.

Među potpisnicima pisma su Kejti Peri, Bili Ajliš, Stivi Vonder, Miranda Lambert, Zejn Malik, Noa Kahan, Niki Minaž, Piter Frempton, Smoki Robinson, Džej Boldvin, bend ''Imagine Dragons'' i drugi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura