Aktuelno iz kulture

Umro legendarni saksofonista Denis Tomas, jedan od osnivača grupe Kool & The Gang

Komentari

Autor: Rolling Stone

08/08/2021

-

11:15

Umro legendarni saksofonista Denis Tomas, jedan od osnivača grupe Kool & The Gang
Denis Tomas - Copyright Tanjug AP/Joe Gill/The Express-Times via AP

veličina teksta

Aa Aa

Denis "Di Ti" Tomas, dugogodišnji saksofonista i jedan od osnivača legendarne fank grupe Kool & The Gang, umro je u 71. godini života, potvrdili su članovi benda.

Oni su objavili smrt saksofoniste u subotu, napisavši da je "preminuo mirno u snu" u svom domu u Nju Džerziju, prenosi Roling stons.

"Bio je velika ličnost, a istovremeno je čuvao svoju privatnost. Bio je saksofonista, flautista, perkusionista, kao i organizator nastupa benda. Njegov uvod u hitu 'Who's Gonna Take the Weight' je legendaran i primer je njegovog talenta. Di Ti je bio i stilista grupe i trudio se da uvek izledamo sveže. U početku je brinuo i o budžetu, noseći zaradu grupe u papirnoj kesi u svojoj horni", stoji u saopštenju grupe.

Grupa koju su, pored Tomasa, činili i Ronald Bel - Kalis, Robert Bel - Kul, Spajk Mikens, Riki Vestfild, Džordž Braun i Čarls Smit, prvo je nosila naziv Jazziacs, da bi 1969. promenila naziv u Kool & The Gang, kada su objavili i istoimeni album.

Tomas je učestvovao na svakom od dosadašnjih albuma, uključujući i predstojeći 25. po redu, koji nosi naziv "Perfect Union". 

Poslednji nastup sa Tomasom grupa je održala prošlog meseca, na koncertu u Los Anđelesu. 

Nakon smrti drugog saksofoniste Ronalda Bela prošle godine, Tomas je bio jedan od samo tri preživela člana originalne postave. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu