Aktuelno iz kulture

Izložba Aleksandra Denića od 19. aprila u Srpskom paviljonu u Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2024

-

13:17

Izložba Aleksandra Denića od 19. aprila u Srpskom paviljonu u Veneciji
Aleksandar Denić - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Autorska izložba Aleksandra Denića "Exposition Coloniale" biće otvorena u petak 19. aprila u Srpskom paviljonu 60. Bijenala u Veneciji, čija je centralna tema "Stranci svuda / Stranieri Ovunque".

"Exposition Coloniale" ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku za Denićevo istraživanje njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja. 

Kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu, Denić koristi sposobnost da upotrebom vizuelne naracije kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja. Koristeći se Brehtovim efektom distanciranja (V efekat), on nudi sliku realnosti, a ne realnost kakva zapravo jeste. 

On izaziva posmatrače, stavljajući ih u položaj da preispitaju svoje razumevanje dinamika moći, konzumerizma i mnoštva gorkih stvarnosti, ne uslovljavajući ih da samo kritički promišljaju, već izazivajući empatiju i osećajnost".

Aleksandar Denić

Pripremna skica

U današnjem svetu, teme otuđenja, podele i kontrole i dalje su relevantne, ne samo u oblasti politike i akumulacije moći već i u sferi osnovnih ljudskih vrednosti i principa.“ u svom tekstu upućuje nas u postavku izložbe Exposition Coloniale kustoskinja izložbe Ksenija Samardžija.
Komesarka srpskog paviljona u Veneciji je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda a realizator nastupa je Muzej grada Beograda.

Žiri konkursa činili su članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na čelu sa Radošem Antonijevićem, umetnikom i redovnim profesorom i dekanom Fakulteta likovne umetnosti (FLU) Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

Članovi su bili: istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Ivana Bašičević Antić, istoričar umetnosti i redovni profesor FLU Nikola Šuica, kustos nastupa Srbije na 57. bijenalu u Veneciji 2017. godine, umetnik i profesor Akademije umetnosti Mileta Poštić i umetnik Dragan Zdravković, jedan od predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji 2017. godine, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Jubilarno 60. Bijenale umetnosti u Veneciji otvara se 20. aprila i traje do 24. novembra 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura