Aktuelno iz kulture

Vatikan ima neočekivanog predstavnika na Bijenalu u Veneciji: Tvorac "zlatne wc šolje" pravi instalaciju u zatvoru

Komentari

Autor: Euronews

14/03/2024

-

18:13

Vatikan ima neočekivanog predstavnika na Bijenalu u Veneciji: Tvorac "zlatne wc šolje" pravi instalaciju u zatvoru
Vatikan ima neočekivanog predstavnika na Bijenalu u Veneciji: Tvorac "zlatne wc šolje" pravi instalaciju u zatvoru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni italijanski umetnik Mauricio Katelan, poznat po inlaciji "Komičar", sačinjenoj od zrele banane zalepljene za zid, predstavljaće Vatikan na predstojećem Bijenalu u Veneciji.

On će napraviti instalaciju pod vedrim nebom i to na ženskom zatvoru na ostrvu Đudeka, dok će papa Franja posetiti paviljon u aprilu, što će biti prvi put da poglavar Katoličke crkve prisustvuje toj smotri umetnosti.

Među Katelanovim radovima, poznata je i "Amerika" (2016) koja je zapravo potpuno funkcionalna wc šolja od čistog zlata, vredna oko šest miliona dolara, koju su lopovi ukrali pre nekoliko godina.

profimedia

"Amerika", Mauricio Katelan

Zanimljivo je da je baš taj umetnik svojevremeno karikirao i papu. On je na Bijenalu 2001. predstavio instalaciju "Deveti sat" (La Nona Ota), hiperrealistični model pape Jovana Pavla Drugog, na kog je pao meteorit.

Kao što je moguće i pretpostaviti, ta skulptura šokirala je katolički svet, ali je sada upravo on deo vatikanske delegacije, piše Euronews.

profimedia

"Deveti sat", Mauricio Katelan

Njegovo umetničko delo, naći će se u izložbenom prostoru "svete stolice", to jest na fasadi ženskog zatvora na ostrvu Đudeka u Veneciji, a u njegovoj izradi, pored umetnika, učestvovaće i nekoliko zatvorenica, što predstavlja uverenje pape Franje u vrednost dijaloga i solidarnosti.

Multimedijalna postavka nosi naziv "Sopstvenim očima". 

"Ponekad pitanja kojima najpre sudimo kao radikalnim, predstavljaju način da se rekonstruiše vizija svetog, a to je deo susreta crkve sa svetom umetnosti", rekao je kardinal Hose Tolentino de Mendonsa, koi je na čelu vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje u zvaničnom saopštenju o učešću te države na Bijenalu u Veneciji.

Mendonsa je takođe objasnio naziv postavke, rekavši da nas "gledanje sopstvenim očima direktno uključuje u stvarnost i čini, ne posmatračima, nego svedocima".

Drugi elementi instalacije biće projekcija 12-minutnog filma, koji je nastao u produkciji sa zatvorenicama, a čiji su autori reditelj Marko Perego i čuvena glumica ZOi Saldana. 

Takođe će biti predstavljeni radovi pokojne Korite Kent, nekadašnje katoličke kaluđerice, koja je kasnije postala pop umetnica i društvena aktivistkinja.

Instalacija će biti predstavljena javnosti pod snažnim obezbeđenjem, a posetioci će morati da na ulazu pokažu lični dokument, kao što je to slučaj sa ulaskom u bilo koji zatvor. Nije dozvoljeno unošenje telefona.

Bijenale u Veneciji traje od 20. aprila do 24. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu