Aktuelno iz kulture

Projekat "Exposition Coloniale", predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

11:40

Projekat "Exposition Coloniale", predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji
Bijenale u Veneciji - Copyright AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju će na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji, koja će se održati od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine, predstavljati projekat "Exposition Coloniale", umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije. 

Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom Bijenalu umetnosti izabran je na konkursu koji su u ime Ministarstva kulture raspisali Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i Fondacija MSUB.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala - "Stranieri Ovunque - Stranci svuda", umetničkog direktora Bijanala Adrijana Pedrose iz Brazila.

Na raspisani konkurs, stiglo je 35 prijava od kojih pet nije ispunilo proceduralne uslove. 

Pet projekata prošlo je u drugi stepen konkursa, a jednoglasnom odlukom Komesara i Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom "Exposition Coloniale".

Žiri konkursa činili su  Komesar Marijana Kolarić, istoričar umetnosti i direktor MSUB, i članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na čelu sa predsednikom Radošem Antonijevićem, umetnikom i redovnim profesorom i dekanom Fakulteta likovne umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U obrazloženju Stručnog saveta se  navodi da je "kao odgovor na temu 60. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji, Aleksandar Denić ponudio prostornu instalaciju koja predstavlja segment  imaginarnog globalnog sela, ili bolje reći univerzalnog svetskog predgrađa, bez njegovih žitelja, dok naslov "Exposition Coloniale (Kolonijalna izložba)" ukazuje na globalne strukture koje su sazdane na kolonijalnoj politici i aktuelizuje sam pojama geopolitike"

"Autor podcrtava neophodnost iskustva realiteta elemenata scene u veličini i u materijalu, dok svetlom koje izvire iz samih objekata, gradi zagušenu atmosferu filmskog prizora.  Ovaj metod  je nadograđen autorovom sposobnošću da u istu scenu utka složene, čak potpuno nespojive narative, koji u konačnom rezultiraju osećajem skoro nerukotvorene strukture, koja je samu sebe izatkala u složenim međuodnosima - što je samo utisak. Istina je da se radi o veoma istančanoj metodi građenja prostora, njegove atmosfere i njegove ispunjenosti. Tom metodom pripovedanja, kroz naslojavanja narativa i traženja značenja u preplitanju mnoštva, bivamo uvučeni u suptilnu magiju Denićevog ambijenta", navodi se u delu obrazloženja članova Komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura