Aktuelno iz kulture

Otvoren Paviljon Srbije na izložbi arhitekture u Veneciji: "U refleksijama" pred svetskom publikom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2023

-

15:12

Otvoren Paviljon Srbije na izložbi arhitekture u Veneciji: "U refleksijama" pred svetskom publikom
18. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koji je danas otovren u Veneciji, Paviljon Republike Srbije u Đardinima predstavlja rad "U refleksijama, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E“, mladog autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić, čiji je komesar Slobodan Jović.

Projekat realizuje Muzej primenjene umetnosti u ime Ministarstva kulture, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a izabrani rad koji je odgovorio na zadatu temu ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji "Laboratorija budućnosti/ The Laboratory of the Future”, kuratorke Lesli Loko, bavi se jednom afričkom temom vezanom i za našu arhitekturu i istoriju (Pokret nesvrstanih).

Okosnicu izložbe čini sagledavanje Međunarodnog sajma u Lagosu, od vremena kada je podignut, sedamdesetih godina prošlog veka, prema projektu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, do danas.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić rekla je na otvaranju Paviljona Srbija, da nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Republika Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene, već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno-istorijskih tokova.

Direktorka Muzeja primenjene umetnosti Biljana Jotić podsetila je da je projekat "U refleksijama“ odabran većinom glasova na javnom konkursu i da nas uvodi u prostorno-vremensku cikličnost, slojevitu mapu procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja.

Svečano otvaranje 18. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji je sutra, 20. maja, a ovogodišnja smotra će trajati do 26. novembra.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Iva Njunjić (1994) završila je Master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2019). Profesionalno iskustvo stiče kroz arhitektonsku praksu u Beogradu i Parizu. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i nacionalnim konkursima.

Tihomir Dičić (1993) završio je Master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2017). Profesionalno iskustvo stiče u arhitektonskim biroima u Bukureštu i Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja na konkursima u Srbiji i regionu. Objavljivani su mu radovi u stranim i domaćim časopisima. Izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Aktivista je u udruženju građana Ulice za bicikliste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura