Aktuelno iz kulture

Četvrt veka postojanja Guitar Art Festivala: U maju Beograd postaje prestonica gitare

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2024

-

10:53

Četvrt veka postojanja Guitar Art Festivala: U maju Beograd postaje prestonica gitare
Četvrt veka postojanja Guitar Art Festivala: U maju Beograd postaje prestonica gitare - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 25. po redu Guitar Art Festival počinje duplim Asad koncertom, 15. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Prvo će nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarskih dua Serđo i Odair Asad, a zatim sledi koncert legendarne pevačice i gitaristkinje koja je unela revoluciju u svet gitarske muzike Badi Asad.

Portparolka Gitar art festivala (GAF) Ljubica Lazić kaže da muzičarka pravi magiju od svog koncerta. Publika će uživati ne samo u njenom glasu i sviranju, već i perkusijama. Ona prenosi najlepše što Južna Amerika u svojoj muzici ima", naglasila je Lazić za Tanjug.

Lazić je podsetila da GAF, koji ove godine traje do 19. maja, slavi 25 godina postojanja, tokom kojih su postali "kulturno nasleđe glavnog grada i naše zemlje", imajući u vidu brojne muzičare koji su za to vreme iz 50 zemalja došli u Beograd i koliko je održano koncerata. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

Ljubica Lazić 

Prema njenim rečima, centar ovogodišnjeg GAF-a biće Jugoslovenska kinoteka, gde će biti i okupljanje ASEG, odnosno Asocijacije gitarista jugoistočne Evrope.

"Ne kažemo bez razloga da svakog maja pretvaramo Beograd u gitarsku prestonicu. Ovog puta biće više od 20 festivala koji će doći da razmene nove tendencije u festivalskom poslu, u gitarskoj muzici, u izvođačima, u formiranju publike", navela je Lazić.

Od ostalog programa GAF-a, Lazić je izdvojila prvi dolazak u Srbiju Marcina, mlade gitarske zvezde, čiji je koncert 16. maja u MTS dvorani, i privlači novu publiku.

"To nije samo publika GAF, koja dolazi na koncert klasične muzike, ili flamenko i fado. Ovo je mlada zvezda, gitarski mejnstrim, i nova publika se javlja. To je ta kulturna budućnost", navela je Lazić.

Komentari (0)

Kultura