Aktuelno iz kulture

Završen 24. Guitar Art Festival koji je proteklih dana Beograd učinio prestonicom gitare

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

15:56

Završen 24. Guitar Art Festival koji je proteklih dana Beograd učinio prestonicom gitare
Završen 24. Guitar Art Festival koji je proteklih dana Beograd učinio prestonicom gitare - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Guitar Art Festival u svom 24. izdanju, pod sloganom ''Creation'', svečano je zatvoren sinoć koncertom bugarskog muzičara Teodosija Spasova i ansambla “The Crossover Trio” u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.  

Muzički trio čine Alkis Zopoglou, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marina Liodou Mohamed, koja svira oud, i pijanista Janis Kirimkiridis.  

Neposredno pred početak večerašnjeg koncerta, ispred Guitar Art Festivala, javnosti se obratio direktor i osnivač manifestacije Boško Radojković. 

"Želeo bih sa svima vama da podelim osećaj zahvalnosti što nam je festival po 24. put veoma uspešno održan i pored veoma neočekivanih okolnosti", izjavio je Radojković, dodajući da su interpretacije umetnika pružale mir, davale snagu i nadu da idemo dalje. 

Koncert balkanske mediteranske muzike, definisan je kao “bugarsko-grčki etno”, a uključeni instrumenti - kaval, kanon, ud i klavir - odudaraju od koncepta festivala da dominira isključivo gitara.  

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sastav "The Crossover Trio" je predstavio svoje dve autorske kompozicije kao uvodni segment. 

Njihova muzika, duboko melodična, ritmična, lirska i filmska, dolazi zajedno sa originalnim klavirskim solistom Janisom Kirimkiridisom, koji je pronašao način rada sa melodijama vezane za tradiciju. 

Troje članova trija zajedno traže drugačiju perspektivu u svom muzičkom pristupu, koristeći svoje sličnosti, ali i različito poreklo, daju prostor svom muzičkom stvaralaštvu i ličnom zvuku, pozivajući se na višeslojnu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana. 

Na sceni sa Teodosijem Spasovim oni komuniciraju jedni sa drugima kroz muzičko nasleđe, pa je ovaj koncert od skoro sat i po bio apsolutno idealan za sve ljubitelje instrumentalne muzike nalik klasičnoj, bez potrebe za vokalnim deonicama. Tako je 24. Guitar Art Festival zatvoren nakon pet dana i noći, tokom kojih su nastupali inostrani, regionalni i domaći gitaristi.

Kroz 24 godine, najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su vrhunskom renomeu i statusu gestivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.  

Tanjug/Jadranka Ilić

Ljubica Lazić

Predstavnica festivala za odnose s javnošću Ljubica Lazić, ispričala je u intervjuu za Tanjug Reflektor da je ove godine bilo toliko različitih koncerata i stilova muzike da je svako mogao pronaći nešto za sebe, od fada do vorld muzike. 

Prema njenim rečima, oko programa GAF-a se vodi računa, "da je pre svega eksluzivan i da ima visok umetnički značaj, jer je to nešto što će uticati na društvo i grad".

"Ljudi prvi put mogu da čuju drugu vrstu muzike i zbog toga je važno da je festival internacionalan. Okosnica jeste gitara, ali imamo i gudački orkestar, stare instrumente. Beograd smo ucrtali na svetsku mapu i prestonica je gitare, ako ne duže, onda tokom trajanja GAF-a", navela je Lazić za Tanjug Reflektor.

Naglasivši da koncerti GAF-a nisu samo gitarističke smotre, Lazić je dodala da dovode velike produkcije, svetske zvezde i orkestre, uz najznačajnije klasične gitariste iz celog sveta.

"Eksluzivnost koncerta se ogleda u tome što pružamo etno, klasične, fado koncerte. Vodimo računa koje zvezde zovemo da budu naši ambasadori", naglasila je Lazić.

Prema njenim rečima, koncert Roling Stons (Rolling Stones) kaver benda D Stons (The Stones), koji je  trebao biti održan u okviru GAF-a, zbog nedavnih tragičnih događaja odložen je za oktobar, a datum će biti saopšten naknadno.

Komentari (0)

Kultura