Aktuelno iz kulture

Filmske susrete u Nišu otvara film "Toma": Nagrada za doprinos glumi ove godine pripašće Ljiljani Blagojević

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

11:08

Filmske susrete u Nišu otvara film "Toma": Nagrada za doprinos glumi ove godine pripašće Ljiljani Blagojević
Filmske susrete u Nišu otvara film "Toma": Nagrada za doprinos glumi ove godine pripašće Ljiljani Blagojević - Copyright Wikipedia.org/Aleksić Ivan

veličina teksta

Aa Aa

Filmski susreti će ove godine biti održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici u Nišu, a u takmičarskoj selekciji nadmetaće se 21 film.

Na ovogodišnjim Susretima, nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu biće dodeljen glumici Ljiljani Blagojević u završnoj večeri festivala.

Festival će svečano otvoriti projekcija filma "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića koji govori o legendarnom boemu i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a narednog dana, publika će moći da pogleda filmove "Nečista krv: Greh predaka" u režiji Milutina Petrovića i "Živ čovek" Olega Novkovića.

Pogledajte kako izgleda raspored projekcija:

  • 21. avgust - "Toma"
  • 22. avgust - "Nečista krv: Greh predaka" i "Živ čovek"
  • 23. avgust - "Ne igraj na Engleze" i "Dohvati nebo"
  • 24. avgust - "Aleksandar od Jugoslavije" i "Lihvar"
  • 25. avgust - "Pucnji u Marseju" i "Jedini izlaz"
  • 26. avgust - "Oaza" i "Vikend sa ćaletom"
  • 27. avgust - Dodela nagrada i svečano zatvaranje

Gostujuća ostvarenja ovogodišnjeg Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma su dokumentarac "Glumčina" iz 1963. godine i dokumentarno-igrana serija "Branilac" iz 1955.

Filmski susreti su jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja vrednuje isključivo glumački rad. Festival je pre više od pola veka osnovan na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije. Pored zvaničnog takmičarskog programa, koji obuhvata najznačajnije domaće filmove snimljene protekle godine, festival organizuje i prateće manifestacije tokom svakog festivalskog dana. 

Glumcima se za najbolje glavne i sporedne uloge dodeljuju nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora", "Naisa" – gran pri festivala, povelje za najbolje uloge, "Ona i On" – nagrada Večernjih Novosti, kao i FIPRESCI nagrade.

Komentari (0)

Kultura