Aktuelno iz kulture

Milovan Filipović, osnivač "Igorovih dana", za Euronews Srbija: Pozorište Igora Vuka Torbice bilo je vanserijsko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

22:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Igor Vuk Torbica ostavio je neizbrisiv trag na pozorišnim scenama širom regiona. Svojim predstavama postavljao je visoke standarde ne samo pozorišne umetnosti, već je gradio snažne mostove među ljudima, otvarajući pitanja i dijaloge o suštinskim temama koje nas povezuju. U njegovu čast i ove godine održavaju se "Igorovi dani", naziva "Putokaz za budućnost teatra" i to od 25. do 29. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Milovan Filipović, glumac tog pozorišta i osnivač manifestacije za Euronews Srbija najavljuje da će "Igorove dane" otvoriti predstava "Carstvo mraka" Narodnog pozorišta iz Beograda.

"Narednog dana gostuje Narodni teatar iz Bitolja sa predstavom 'Bakhe - kratak pregled raspada'. 27. publika će imati priliku da vidi snimak predstave 'Priče iz Bečke šume, Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba. Poslednjeg dana, 29. aprila igra se predstava 'Don Žuan' Narodnog pozorišta 'Toša Jovanović' iz Zrejanina. 

Promo

 

Istog dana održaće se i razgovor o pozorišnim strategijama Igora Vuka Torbice, koji je ovog puta posvećen njegovom radu sa glumcima, a u njemu će učestvovati umetnici iz svih pozorišta u kojima je radio.

"Igorovi dani su do sada pokazali da je pozorište koje stvarao Igor Vuk Torbica najmodernije, najživlje, najaktivnije i najreprezentativnije pozorište koje imamo u svim ovim državama. To ne znači da je pozorište koje je stvarano nakon Igora Vuka Torbice bilo loše i nekreativno, već znači da je njegovo pozorište zaista bilo vanserijsko. I to publika prepoznaje, ne samo na Igorovim danima nego i u praćenju svih njegovih predstava koje su još na repertoarima ovih pozorišta, jer to su zaista svaki put pozorišni događaji prve vrste", objašnjava Filipović.

Prinskrin/Youtube/SUPERSTAR TV

Milovan Filipović

Glumac kaže da manifestacijom žele da ohrabre pozorišta da Igorove predstave što duže čuvaju na repertoaru jer su one, kao što naziv ovogodišnje manifestacije govori, "putokaz za budućnost".

"Standardi koje je postavio su neizmerno visoki i danas kad se gledaju njegove predstave, izgledaju kao da su iz budućnosti, a ne iz neke skorije prošlosti. Na primer, ovogodišnju manifestaciju Igorovi dani zatvoriće predstava 'Don Žuan' koju je Igor radio kada je imao 22-23 godine, a i danas je neverovatno aktuelna i teatarski moderna iako je rađena u uslovima skromne produkcije", kaže naš sagovornik.

On ističe da je je jedna od poruka predstava tragično preminulog reditelja, da "nije važno u kojim uslovima se radi, nego da je važna ideja".

"Sve njegove predstave imaju jasne, čvrste, važne, vredne poruke, pouke i ideje koje su vrlo čitljive, vrlo prepoznatljive i to je ono što i ova mlada publika i neki budući autori koji se ugledaju na njegovo stvaralaštvo sigurno prepoznaju u njegovim predstavama", objašnjava Filipović.
Jedna od tema ovogodišnje manifestacije biće i budućnost "Igorovih dana". Jedna od ideja je da se u narednim godinama događaj premešta iz grada u grad i od pozorišta do pozorišta u kom je reditelj radio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu