Aktuelno iz kulture

Vladimir Perišić bira dobitnika "Zlatne palme": Srpski reditelj član žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

13:52

Vladimir Perišić bira dobitnika "Zlatne palme": Srpski reditelj član žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala
Vladimir Perišić bira dobitnika "Zlatne palme": Srpski reditelj član žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski reditelj Vladimir Perišić izabran je za člana žirija prestižnog Kanskog filmskog festivala za kategoriju Kratkog filma i La Cinef nagrada. Festival, koji se 77. put održava od 14. do 25. maja i okuplja istaknute ličnosti iz filmske industrije širom sveta, poznat je po pažljivo biranom programu filmova koji potom često osvoje i Oskara, kao i po pokretanju velikih karijera, poput one koju je izgradio Kventin Tarantino.

Reditelj Vladimir Perišić prošle godine je srpskoj kinematografiji doneo nagradu sa ovog svetski priznatog festivala, nakon 28 godina pauze, čime je potvrdio svoje mesto na svetskoj filmskoj sceni.

"Čast mi je da sam deo ovog žirija i radujem se da otkrijem filmove u selekciji. To je žiri koji dodeljuje 'Zlatnu palmu' za kratki film i nagrade za najbolje studentske filmove. Moj diplomski film je bio u selekciji La Cinef i to je bio moj prvi susret sa Kanom. Imam neku posebnu emotivnu vezu sa tom selekcijom i radujem se da joj se na ovaj način vratim", rekao je Perišić.

Za predsednicu pomenutog žirija izabrana je belgijska glumica Lubna Azabal, a njoj i Perišiću će se pridužiti i sledeće istaknute ličnosti iz sveta filma - rediteljka, scenarista i producentkinja Mari Kastij Mentjon-Šar, producent i selektor filmskih programa Paolo Moreti, kao i producentkinja i rediteljka Klaudin Nugaret. Njihov zadatk biće da odaberu jedan od 11 kratkih filmova koji će biti nagrađen čuvenom "Zlatnom palmom", kao i tri od 18 studentskih filmova kojima će biti dodeljena La Cinef nagrada.

Philippe Lebruman

 

Vladimir Perišić diplomirao je u čuvenoj pariskoj filmskoj školi "La Fémis", a kratki film "Dremano oko" koji je bio njegov diplomski rad predstavljen je Kanu 2003. godine, u selekciji Cinéfondation namenjenoj najboljim studentskim filmovima. Perišićevo najskorije filmsko ostvarenje pod nazivom "Lost Country" premijerno je prikazano na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, u selekciji "Nedelja kritike", i doživelo je značajan uspeh širom sveta. Na filmskom festivalu u Kanu ovaj film doneo je Revelation Award za najboljeg glumca koju je tom prilikom osvojio Jovan Ginić, nosilac glavne uloge.

Film "Lost Country" je uzbudljiva porodična drama sa elementima političkog trilera, čija je radnja smeštena u 1996. godinu i period studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a do sada je bio pozvan na preko 30 internacionalnih filmskih festivala širom sveta.

Zlatnu palmu i La Cinef nagradu će izabranim filmovima uručiti predsednica žirija Lubna Azabal tokom svečane ceremonije zatvaranja 77. Kanskog filmskog festivala, koja će biti održana 25. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura