Aktuelno iz kulture

Održana svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića u Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

09:35

Održana svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića u Kanu
Održana svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića u Kanu - Copyright Prinskrin/Youtube/La Semaine de la Critique

veličina teksta

Aa Aa

Premijera novog filma scenariste i reditelja Vladimira Perišića "Lost Conuntry" održana je sinoć u bioskopu "Miramar" okviru programa Filmskog festivala u Kanu, a Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom, prenosi sajt Filmskog centra Srbije.  

Vidno zadovoljni reditelj primio je tom prilikom brojne čestitke od filmskih profesionalaca i ljubitelja sedme umetnosti. 

Osim Perišića, publici su se poklonili i drugi članovi ekipe, a među njima scenaristkinja Alis Vinokur, mladi glumci Jovan Ginić i Miodrag Jovanović (koji u filmu tumače ključne uloge), hrvatska koproducentkinja filma Ankica Jurić Tilić, hrvatski glumci Marija Škaričić i Dušan Valentić… 

Karte za sve projekcije Perišićevog filma, kako one koje su održane danas, tako i sutrašnje, već su odavno rasprodate – što samo ukazuje da za "Lost Country" vlada veliko interesovanje. 

Sandra Perović je izjavila za sajt Filmskog centra Srbije da je u pitanju iskren, ličan, intiman i emotivan film.  

"Ovo je jedna angažovana porodična drama sa snažnom društvenom i političkom pozadinom i intenzivnim emotinvim nabojem. Za reditelja je ovo očito bilo jedno veoma katarzično iskustvo. Tu je naravno i onaj njegav nepretenciozan, minimalistički rediteljski pristup priči koji smo zapazili još u filmu 'Ordinary People'. Tu nema širokih planova, sve je dato krupno, što emotivna stanja protagonista čini tako uverljivim i proživljenim", rekla je Perović. 

Ove godine 62. izdanje "Nedelje kritike“ donosi jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih će se sedam, uključujući i "Lost Country“, takmičiti za Gran-pri i druge nagrade. Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine presedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film "Događaj“ osvojio "Zlatnog lava“ 2021. godine u Veneciji.

Program "Nedelja kritike“ traje od 17. do 25. maja 2023. godine.

"Lost Country" je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. 

Radnja filma je smeštena u Beograd 1996. godine, kada tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. 

Ulogu majke tumači istaknuta srpska glumica Jasna Đuričić.

Nastanak filma "Lost Country" podržao je FCS na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši "potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthouse distribuciji".

Komentari (0)

Kultura