Aktuelno iz kulture

Svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića u Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

10:21

Svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića u Kanu
Vladimir Perišić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugi dugometražni igrani film scenariste i reditelja Vladimira Perišića "Lost Country“, uvršten je u prestižni takmičarski program "Nedelju kritike", koji je deo 76. Kanskog filmskog festivala.  

Svetska premijera Perišićevog filma biće održana danas, 22. maja, a sutra su u Kanu planirane i reprizne projekcije.

"Nastanak ove drame o odrastanju, je krajem 2016. godine podržao Filmski centar Srbije na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši "potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthouse distribuciji“, navedeno je u saopštenju produkcije.

Kako je istaknuto, domaća kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine, kada je u programu "Petnaest dana autora“ prikazan film "Teret" u režiji Ognjena Glavonića. 

Perišić, poznat po svom debitantskom filmu "Ordinary People“ iz 2009. godine, takođe premijerno prikazanom u okviru "Nedelje kritike“, napisao je scenario sa svojom proverenom saradnicom Alis Vinokur (Alice Winocour), istaknutom francuskom scenaristkinjom i rediteljkom koja je dala autorski pečat nizu zapaženih i nagrađivanih ostvarenja, među kojima su "Mustang“ (2015), "Poremećaj“ (2015), "Proksima“ (2019) i "Sećanja na Pariz“ (2022). 

Ovo je, kao ističu, četvrti put da Perišićeva režija bude zastupljena u kanskoj ponudi.

Osim dva pomenuta dugometražna filma prikazani su i njegov kratki diplomski film "Dremano oko“ iz 2003. (u okviru selekcije "Kinofondacija“), kao i omnibus "Mostovi Sarajeva“ iz 2014. godine (prikazan u okviru specijalnih projekcija), u kojem je režirao segement "Naše će senke“

Pored Perišićevog filma, u takmičarskoj selekciji su i ostavarenja "Kiša pada u kući“, Palome Sermon-Dai (Belgija),  "Sin Inšalah“, Amdžada Al Rašida (Jordan), "San“, Džejsona Jua (Severna Koreja), "Power Alley“, Lilah Hele (Brazil), "The Rapture“, Iris Kaltenbek (Fracuska) i "Tigrove šare“, Amande Bel Iju (Malazija).

Selektori predvođeni Avom Kahen pogledali su 1.000 prijavljenih fimova, i svoj odabir sveli na 11. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura