Aktuelno iz kulture

Nagrada "Terpsihora" uručena ansamblu Kolo, pohvala balerini Katarini Zec

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

14:40

Nagrada "Terpsihora" uručena ansamblu Kolo, pohvala balerini Katarini Zec
Nagrada "Terpsihora" uručena ansamblu Kolo, pohvala balerini Katarini Zec - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Terpsihora" Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) uručena je danas ansamblu "Kolo", a Specijalna pohvala balerini Katarini Zec, na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Svečanost dodele vodio je glumac Slaven Došlo, koji je pročitao odluku žirija po kojoj je "Terpsihora" pripala ansamblu narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", koji je "na 75. godišnjicu postojanja bio dominantan predstavnik umetničke igre u sezoni 2023/24".

Žiri u kome su koreografkinja Milica Sarić, solista ansambla "Kolo" Andrija Karaklajić i solista Baleta Narodnog pozorišta Toma Križnar jednoglasno je ocenio da je "Kolo" izdvojila "izvanredna uigranost ansambla, energičnost, požrtvovanost i vrhunska tehnička spretnost".

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Nagradu je u ime "Kola" primio njegov predstavnik Janko Dimitrijević, a žiri je dodao da "ansambl čine superiornim i jedinstvenim virtuozni igrači koji svojim kvalitetnim, ubedljivim i uzbudljivim performativnim izrazom slave radost igre".

Godišnja nagrada "Terpsihora", koja se sastoji od medaljona i novčanog dela, 13. put je dodeljena umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, uz podršku Ministarstva kulture, povodom Svetskog dana igre.

Specijalnu pohvalu je primila balerina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Zec koja je, prema jednoglasnoj odluci žirija, u ovoj pozorišnoj sezoni ostvarila "premijerno tri značajne prvačke uloge u baletima 'Labudovo jezero', 'Krcko Oraščić' i 'Kopelija'".

Kako je ocenjeno, "tri izuzetno različite i tehnički zahtevne uloge, pokazale su umetničku i tehničku spremnost mlade Katarine", koja "ulogama Odete i Odilija prenosi mekoću i nežnost u pokretu kao bela labudica, a oštrinu i tehničku preciznost kao Crna labudica".

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Sigurnom i čistom tehnikom Katarina savlađuje ulogu Šećerne vile u 'Krcku Oraščiću', a vragolastom i šarmatnom glumom i zavidnom tehnikom predstavlja Svanildu iz baleta 'Kopelija'", istakao je žiri.

Dosadašnji dobitnici "Terpsihore" su bili Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević, Mira Nešić, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus, Igor Pastor, Olga Olćan Miljević, Ana Ignjatović Zagorac i drugi.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu