Aktuelno iz kulture

Sećanje na "Crnu princezu Novog talasa": Otvorena izložba posvećena umetnici i muzičarki Margiti Magi Stefanović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

10:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izložba fotografija "Magi - Kad krenem ka", posvećena muzičarki Margiti Magi Stefanović (1959-2002), otvorena je sinoć na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Prozvana "Crnom princezom Novog talasa" Margita Magistefanović bila je pijanistkinja, arhitekta, ali jedna od najuticajnijih ikona rokenrola 80. godina prošlog veka. Najveću popularnost stekla je kao članica grupe EKV. 

Autorka izložbe Zorica Kojić za Euronews Srbija kaže da je prva i poslednja stvar koju treba da upamtimo o Magi to da je bila izuzetna.

"Mlada intelektualka, veoma talentovana muzičarka, jedna, što se tiče i neke likovne kulture, veoma osvešćena osoba kao arhitekta i kao osoba koja se bavila dizajnom bar nekoliko albuma Ekaterine Velike, Margita je bila jedno sasvim posebno stvorenje. 

Dom omladine/Promo

 

Autori fotografija koje su prikazane na izložbi "Kad krenem ka Goranka Matić, Srđan Vejvoda, Goran Vejvoda i Aleksandar Kujučev prikazali su Magin život i karijeru od njenog ulaska u grupu Ekaterina Druga do poslednjeg albuma Ekaterine Velike "Neko nas posmatra".

Fotograf Aleksandar Kujučev za Euronews Srbija objasnio je kako je došlo do njegove saradnje sa EKV-om i Magi.

"Upoznao sam se sa Dušanom Ercegovcem, njihovim tadašnjim menadžerom, preko mog kolege sa studija na Fakultetu primenjenih umetnosti Slavimira Stojanovića, koji je radio dizajn omota. Dušanu su se svidjele moje fotografije i rekao je: 'Radimo omot za EKV'. Ja sam bio u šoku i bio sam bačen u vatru, jer pred mene su se u studiju pojavili tada najveći i najbolji bend u Jugoslaviji. Ja sam imao veliku tremu. Magi je imala zahtev da joj se ne vidi lice na fotografijama", prisetio se Kujučev. 

Ova izložba je prvi u nizu događaja kojim će Dom omladine obeležiti 60 godina svog rada.

Dragan Ambrozić, jedan od autora izložbe i rukovodilac Odeljenja za umetničko stvaralaštvo DOB-a, kaže da su na ovoj važnoj godišnjici želeli da urpiliče jednu vrstu revalorizacije rada nekih ličnosti koji su obeležili istoriju te ustanove kulture.

Na otvaranju izložbe pesmu "Radostan dan" Katarine Druge izveo je dečiji hor Bojane Vunturišević, a nastupila je i pop pevačica Natali sa akustičnom gitarom.

Publika će imati priliku da ovu izložbu posvećenu Margiti, dami koja je zauzela drugačiju ulogu u rokenrolu, otvarajući nove mogućnosti za devojke koje žele time da se bave, poseti od 25. aprila do 25. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura