Aktuelno iz kulture

Narodni muzej Srbije obeležava 180 godina otvaranjem izložbe "Telo i prostori"

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

11:30

Narodni muzej Srbije obeležava 180 godina otvaranjem izložbe "Telo i prostori"
Narodni muzej u Beogradu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Narodni muzej Srbije (NMS) obeležiće 180 godina postojanja 10. maja otvaranjem izložbe "Telo i prostori", koja će prikazati njegovu bogatu kolekciju dela stranih umetnika kakvi su Van Gog ili Ogist Renoar, najavila je direktorka te kulturne ustanove Bojana Borić Brešković.

"Reč je o izložbi iz naše zbirke strane umetnosti i obuhvata eminentne stvaraoce iz perioda oko 1830. do 1940. godine. Želeli smo da na taj način predstavimo bogatstvo naše zbirke", rekla je Borić Brešković Tanjugu.

Prema njenim rečima, Narodni muzej Srbije baštini izuzetna dela nacionalne umetnosti, ali "možda nije u toj meri poznata i strana kolekcija koja renomiranim umetnicima koji su zastupljeni, može da se meri i svakako jeste najbolja u ovom delu Evrope". Izložba "Telo i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije" predstaviće 96 radova umetnika kakvi su Edgar Dega, Pjer-Ogist Renoar, Nikolaj Rerih, Amedeo Modiljani, Vinsent Van Gog i drugi.

"Mislim da će publika biti veoma zadovoljna izborom radova izuzetno poznatih stvaralaca, ali i manje poznatih. Opet moram da naglasim, pripadamo najvećim i najznačajnijim kolekcijama ovog dela Evrope", rekla je Borić Brešković.

Govoreći o značenju naziva "Telo i prostori", Borić Brešković se odnosi na periode stvaralaštva, od romantizma do klasične avangarde, gde je odnos između tela i prostora bio posebno naglašen, a posetioci će se "uveriti koliko je to i danas aktuelno i važno". Kako je najavljeno, stručno vođenje kroz izložbu "Tečlo i prostori" biće održano u NMS-u 16. maja (18:00).

Tanjug Video

 

Govoreći o jubileju, Borić Brešković je primetila da 180 godina nije samo vremensko trajanje, već su tu i mnoge ličnosti koje su ugradile svoje živote, svoje razmišljanja, otkrića, stvaralaštva u NMS.

"Želimo da celu ovu godinu na različite načine približimo publici nešto što smo nazvali aktivacijom stalne postavke, da imamo izuzetna dela koje ćemo objasniti na posebne načine, učiniti ih je još prijemčivijim publici", naglasila je Borić Brešković.

Navevši da ne bi bilo NMS-a da nije bilo posvećenih ličnosti koje su ugradile svoje celokupno znanje i život u razvoju ove institucije, Borić Brešković je dodala da žele da se oduže time što će publici predstaviti sva imena i umetnička dela koja baštine.

"A baštinimo u istinu najvrednije što je poteklo sa našeg tla i što smo sačuvali za pokolenja"; istakla je Borić Brešković.

U protekloj godini NMS je zabaležio 170.000 posetiliaca, a Borić Brešković je istakla da od početka 2024. imaju "svakim danom sve veću i veću posetu". Primetivši među posetiocima i mnogobrojne strance, Borić Brešković je dodala da sve generacije imaju potrebu da dođu u NMS, u kome mnogo rade sa decom i školama, za njih imaju i radionice, a posebno su aktivni i preko društvenim mreža.

Iz NMS-a su od radionica za decu najavili za 11. maj (13:00) "Izmišljanoicu", 12. maj (10:00) "Oživi portret", 18. maja (13:00) "Staroegipatska božanstva", 19. maj (10:00) "Svaka ti čast!" i (15:00) "Oko sveta za jedan dan", 25. maj (13:00) "Greškolovac" i za 26. maj (13:00) "Priča u slici".

Borić Brešković je podsetila da je svake nedelje besplatan ulaz u NMS, i da taj dan bude preko hiljadu, čak do 1.800 posetilaca.

"Imamo i koncerte za ljubitelje ozbiljne muzike, kao i muzejski teatar, tako da smo veoma otvoreni za mnogostruka interesovanja svakoga", zaključila je Borić Brešković. Kako je najavljeno, biće izvedene muzejske monodrame 12. maja (12:00) "Moj otac Vuk Karadžić" i 19. maja (12:00) "Dosije Dositej" u Muzeju Vuka i Dositeja.

Komentari (0)

Kultura