Aktuelno iz kulture

Teya Dora u trci za finale Evrovizije: Svi detalji o prvoj večeri najvećeg muzičkog takmičenja na svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

07/05/2024

-

12:47

Teya Dora u trci za finale Evrovizije: Svi detalji o prvoj večeri najvećeg muzičkog takmičenja na svetu
Teja Dora - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Srpska predstavnica na Evroviziji Teya Dora sa pesmom "Ramonda" nastupiće večeras na poziciji broj dva najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, koje se ove godine održava u švedskom gradu Malmeu. 

Teya Doru večeras očekuje oštra konkurencija - takmiče se učesnici iz još 14 zemalja, predstavnici Kipra, Litvanije, Irske, Ukrajine, Poljske, Hrvatske, Islanda, Slovenije, Finske, Moldavije, Azerbejdžana, Australije, Portugalije i Luksemburga.

Od svih njih plasiraće se deset najboljih, dok su se direktno u finale plasirale zemlje takozvane "velike petorke" – Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska i Španija, kao i zemlja domaćin Švedska.

Ko sve nastupa u prvom polufinalu?

Domaćini Evrovizije ove godine su Petra Mede i Malin Akerman, koji će publiku voditi kroz dešavanja u Malme Areni gde pored 15 polufinalista, nastupaju i dva predstavnika "velike petorke" - Oli Aleksander sa pesmom "Dizzy", koji brani boje Velike Britanije i Nemac Isak koji će izvesti pesmu "Always on the Run", iako im je već zagarantovan prolazak u finale.

Predstavnici nastupaju prema sledećem rasporedu:

  • Kipar (Silia Kapsis - "Liar")
  • Srbija (Teya Dora - "Ramonda")
  • Litvanija (Silvester Belt - "Luktelk")
  • Irska (Bambi Tag - "Doomsday Blue")
  • Velika Britanija (Oli Aleksandar - "Dizzy")
  • Ukrajina (Aljona Aljona i Džeri Hejl - "Teresa & Maria")
  • Poljska (Luna - "The Tower")
  • Hrvatska (Baby Lasagna - "Rim Tim Tagi Dim")
  • Island (Hera Bjork - "Scared of Heights")
  • Nemačka (ISAAK - "Always On The Run")
  • Slovenija (Raiven - "Veronika")
  • Finska (Windows95man - "No Rules!")
  • Moldavija (Natalia Barbu - "In The Middle")
  • Švedska (Markus i Martinus - "Unforgettable")
  • Azerbejdžan (FAHREE feat. Ilkin Dovlatov - "Özünlə Apar")
  • Australija (Electric Fields - "One Milkali (One Blood)")
  • Portugalija (iolanda - "Grito")
  • Luksemburg (TALI - "Fighter")
  • Organizatori su najavili i nastupe velikih zvezda ranijih izdanja takmičenja - Grkinje Eleni Fureire, Šveđanina Erika Sadea i Špankinje Šanel, koji će otvoriti večerašnje takmičenje.

    U revijalnom delu pevaće i Benadžamin Ingroso, kao i Džoni Logan. 

    U priloženoj galeriji možete pogledati fotografije sa probe kostima na sceni Malme Arene:

    Kako publika glasa?

    Odluku o finalistima i ove godine donosiće isključivo gledaoci, kako iz zemalja učesnica, tako i iz netakmičarskih država. Gledaoci iz država učesnica i dalje će za svoje favorite moći da glasaju telefonskim pozivom ili slanjem SMS-a.

    Pravo glasanja u 1. polufinalu 7. maja ima 15 država učesnica sa Nemačkom, Švedskom i UK, dok će u 2. polufinalu 9. maja pravo glasa imati 16 država učesnica plus Francuska, Italija i Španija. Glasovi netakmičarskih država u polufinalima i finalu računaće se kao glasovi dodatne države.

    Netakmičarske države će moći da glasaju gotovo 24 sata. Za njih će glasanje početi odmah nakon završetka druge generalne probe oba polufinala, a završava se s početkom prenosa uživo.

    Takmičarske države u polufinalima glasaju tek nakon izvođenja svih pesama. Linije za glasanje biće otvorene 15 do 25 minuta.

    Tanjug AP/Martin Meissner

     

    Princip dodele bodova ostaje isti: 1—8, 10 i 12 poena. Lista kvalifikovanih biće i dalje saopštena po nasumičnom redosledu, a konačni rezultati glasanja u polufinalima biće objavljeni nakon završetka finala.

    Iako će odluku o pobedniku u finalu 11. maja donositi glasovi žirija i gledalaca u odnosu 50/50, žiriji će svoje rezervne bodove rasporediti i u polufinalima, u slučaju nevalidnog glasanja publike ili ukoliko se ne bude koristio zamenski bodovni rang na osnovu sličnih rezultata u različitim državama. Dakle, žiri će zvanično pravo glasa imati samo u finalu.

    U finalu, kao i do sada, o pobedniku odlučuje kombinacija glasova publike i poena stručnog žirija (50,6 posto prema 49,4 posto).

    Publika za svoje favorite može da glasa putem zvanične evrovizijske aplikacije kao i putem specijalnog sajta www.esc.vote.

    Cene poruka i glasanja su u pojedinim državama više nego lane, a među njima se našla i naša zemlja. Umesto 36 dinara, ove godine će glas koštati 40 (39,99).

    Ko su favoriti za prolazak u finale?

    Ako je suditi prema kladionicama Teya Dora ima šanse da se plasira u finale, ali kao poslednja, odnosno deseta na listi finalista.

    Na prvom mestu je neprikosnoveni Baby Lasagna, hrvatski predstavnik sa pesmom "Rim Tim Tagi Dam", kom već nedeljama prognoziraju i pobedu na Evroviziji. 

    Slede ukrajinske predstavnice A. Alyona i Dž. Heil ("Teresa and Maria"), zatim Litvanija (Silvester Belt - "Luktelk"), Irska (Bambi Tag - "Doomsday Blue"), Finska (Windows95man - "No Rules!"), Luksemburg (TALI - "Fighter"), Portugalija (iolanda - "Grito"), Kipar (Silia Kapsis - "Liar") i Poljska (Luna - "The Tower").

    Kako možete da pratite prvo polufinale?

    Radio-televizija Srbije, koja je članica EBU, prenosiće prvo i drugo polufinale Evrovizije na svojim kanalima TS 1, RTS Svet, Radio Beogradu 1, kao i na multimedijalnoj platformi RTS Planeta.

    Direktan prenos možete pratiti i na zvaničnom YouTube kanalu Evrovizije.

    Komentari (0)

    Kultura