Aktuelno iz kulture

VIDEO Stiven King odabrao pet svojih omiljenih knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

12/08/2021

-

07:18

VIDEO Stiven King odabrao pet svojih omiljenih knjiga
VIDEO Stiven King odabrao pet svojih omiljenih knjiga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedno od najčešćih pitanja koja dobija majstor horora i neočekivanih obrta Stiven King je verovatno koje su mu njegove knjige omiljene. Ipak, strpljivo je odgovorio na to pitanje u emisiji Stivena Kolbera, koji ga je zamolio da odabere pet svojih omiljenih naslova.

King je za početak odabrao kratku pripovetku pod nazivom "Survivor Type" o podmitljivom lekaru i krijumčaru heroina koji ostaje zarobljen na pustom ostrvu, primoran da jede komad po komad sopstvenog tela, kako bi preživeo.

"To je pogodno za porodicu. Može da bude i Diznijev crtać", našalio se King.

Kada je reč o romanima, naveo je tri svoja klasika: "Mizeri", "Lisinu priču" (koju je nedavno adaptirao za Epl Tv) i "Uporište". 

Na posletku, odabrao je novelu "Telo", koja je ekranizovana 1986. i postala kultni film "Ostani uz mene".

Stiven King objavio je 63 romana, uključujući i četiri pod imenom Ričard Bahman, a napisao je više od 200 pripovedaka, a smatra se da je napisao i mnogo više dela, koja još nisu ugledala svetlost dana.

Stiven King rođen je u Portlandu, a pisanjem je počeo da se bavi kao student Univerziteta u Mejnu, kada je počeo da piše nedeljnu kolumnu za školski list. Diplomirao je engleski jezik 1970. godine i godinu dana kasnije oženio se svojom studentskom ljubavlju. Kako bi popunili kućni budžet, King je počeo da piše kratke priče za muške magazine. 

Prvu knjigu "Keri" objavio je 1974. a prava je ubrzo otkupila velika izdavačka kuća "New American Library" iz Vašingtona za 400.000 dolara. Prema ugovoru, King je dobio polovinu novca, a ubrzo i svetsku slavu.

Komentari (0)

Kultura