Aktuelno iz kulture

Fenomen Rammstein: Tri činjenice o najpoznatijem live bendu na planeti

Komentari

Autor: PR

20/05/2024

-

14:06

Fenomen Rammstein: Tri činjenice o najpoznatijem live bendu na planeti
Ramštajn - Copyright Bryan Adams

veličina teksta

Aa Aa

Rammstein, nemačka sila industrial metala, nije samo bend već i kulturni fenomen koji nastavlja da svojim nastupima, numerama i spotovima fascinira publiku širom sveta. I dok se desetine hiljada fanova iz čitave Evrope, pa i šire, pripremaju da vide i čuju svoje idole na dugoočekivanim koncertima u Beogradu 24. i 25. maja na Ušću, vreme je da se podsetimo nekih od impresivnih činjenica koje se vezuju za popularne Nemce. I naravno, da pozovemo sve one koji to još uvek nisu učinili, da kupe svoju ulaznicu za predstojeći spektakl putem eFinity tiketing servisa već danas.

Majstori pirotehnike

Poznati po svojim eksplozivnim nastupima, Rammstein podiže pirotehniku na drugi nivo. U prilog tome govori podatak da svaki nastup na aktuelnoj Evropskoj stadion turneji 2024 uključuje gotovo 600 pirotehničkih efekata - od visokih plamenova koji dosežu visinu i do 20 metara i sa gomilom rekvizita iz kojih se ispaljuju vatre i varnice, njihova scena zaista je spektakularna fuzija vatre i metala.

Promo

 

Logističko čudo

Iza scene, turneja Rammstein-a je logističko čudo. Potrebna je posvećena ekipa od preko 265 profesionalaca da bi se njihova vizija oživela, od tehničara za osvetljenje do ton majstora i ekipe koja je zadužena za binu i pirotehniku. Sa stejdžom koji se prostire na 60 metara u širinu, 30 metara u dubinu i ide 36 metara u vis, montaža i transport njihove opreme širom kontinenta nije mala stvar. Još ako imate u vidu da će kompletna oprema stiću u 77 šlepera, te da na koncertima u Beogradu biti angažovano oko 1500 lokalnih profesionalaca, stičete pravu sliku o grandioznim razmerama njihovog nastupa.

Kulturna fuzija

Muzika Rammstein-a je fuzija udarnog industrial metal-a, upečatljive vizuelne estetike i hrabre, provokativne simbolike sa jedne i provokativnih tekstova sa druge strane, a zanimljivo je da bend inspiraciju crpi iz širokog spektra kulturnih uticaja. Od nemačkog folklora do književnih klasika i istorijskih događaja, njihove pesme su složene, sa značenjem i simbolikom koja poziva na tumačenje i istraživanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura