Aktuelno iz kulture

"Do poslednjeg takta": Nova sezona Beogradske filharmonije sa svetskim muzičkim zvezdama

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

14:03

"Do poslednjeg takta": Nova sezona Beogradske filharmonije sa svetskim muzičkim zvezdama
"Do poslednjeg takta": Nova sezona Beogradske filharmonije sa svetskim muzičkim zvezdama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

"Do poslednjeg takta", slogan je nove sezone Beogradske filharmonije, u kojoj publiku očekuje novih 25 koncerata od 27. septembra do 6. juna 2025. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a zajedno sa filharmoničarima nastupiće svetske zvezde poput Mihaila Pletnjova, Gidona Kremera, Nikolaja Luganskog, Ksenije Sidrove, Emanuela Paija, Zavijea de Mestra, Marija Brunela...

Nakon velikog jubileja i obeležavanja svog stogodišnjeg puta, od prvih koraka do modernog evropskog orkestra, pred Beogradskom filharmonijom se otvara novi vek. 

Ona nastavlja da unosi život i jarke boje u svet klasike i to "Do poslednjeg takta", kako glasi naslov nove filharmonijske sezone 2024/25. 

I u novom poglavlju, dosledna svom karakteru, ima nameru da ostane pokretač, inspiracija i oaza, i to za narednih sto.

Zato je pred publikom novih 25 koncertnih kreacija kroz koje Filharmonija nepokolebljivo i "do poslednjeg takta" dokazuje zašto je toliko voljena: Beograd čini centrom muzičkog sveta, dok svetu prikazuje najlepše lice svoje prestonice.

Zato već prvi koncert, tradicionalno posvećen uspomeni na Ivana Tasovca, obećava nesvakidašnje koncepte koji ponovo pomeraju granice - zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, orkestar pravi koncertnu Mocart žurku pod nazivom "Amadeus, Amadeus", koja će trajati čak pet sati. 

Najvećim svetskim zvezdama klasične muzike pridružuju se i one domaćeg porekla, poput pijanistkinje Jasminke Stančul i violiniste Roberta Lakatoša. 

Pred publikom će biti takođe i blistavi osvrt na srpsko stvaralaštvo uz orkestarsko delo Milice Đorđević koje je poručila i premijerno izvela Berlinska filharmonija, kao i Koncert za saksofon Petra Stojanovica, jedno od prvih dela u literaturi za ovaj instrument i to nastalo u Srbiji 1942. godine.

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti koje publika dobro poznaje poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog ili Feliksa Mildenbergera ali i onih koji sa orkestrom nastupaju prvi put kao što su Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic.

Sa puno elana i "do poslednjeg takta", Filharmonija nastavlja sa svojom edukativnom misijom svirajući za najmlađe. 

Tako se nadaleko čuveni koncertići za bebe planiraju već na početku sezone, a tokom godine će biti redovna druženja sa predškolcima, školarcima i tinejdžerima.

Prodaja ulaznica za dosadašnje pretplatnike počinje u ponedeljak 27. maja, a oni koji žele to da postanu, svoje sezonske karte mogu kupiti od 10. juna na blagajni Filharmonije, kao i onlajn.

Na isti način se mogu kupiti ulaznice za pojedinačne koncerte koje će biti u prodaji već od 17. juna 2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura