Društvo

Plate niske, a dvorane ni na viduku - zaposleni u Beogradskoj filharmoniji traže bolje uslove rada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

14:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u Beogradskoj filharmoniji poslednjih nedelja skreću pažnju nadležnih i javnosti na loše uslove u kojima rade. Navode probleme među kojima su v. d. status direktora koji traje više od dve godine, nesigurnost u vezi s gradnjom nove dvorane, a pre svega veoma niske zarade. 

Naime, od početka februara Beogradska filharmonija, osim javnih apela, počela je i na ulici pokušava da skreće pažnju na probleme s kojima se suočava. Doskorašnja premijerka Ana Brnabić izrazila je spremnost da vlada radi na poboljšanju položaja radnika u kulturi, a formirana je i Radna grupa sa tim zadatkom. 

Međutim, V. D. direktor Beogradske filharmonije Darko Krstić kaže za Euronews Srbija da članovi Filharmonije tamo nemaju svog predstavnika.  

"Većina naših zaposlenih muzičara su članovi Sindikata muzičkih umetnika, a on je sad u procesu dobijanja reprezentativnosti. Tako da trenutno oni nisu reprezentativni i to je verovatno razlog, skoro sigurno, što ih nisu pozvali", rekao je Krstić.  

Naime, u ovom orkestru sa 102 člana najveći broj ljudi ima platu nižu od republičkog proseka. Po izveštajima, radna grupa razmatra povećanje osnovice od 11 odsto za ceo resor kulture.  Međutim, violinistkinja i članica UO Beogradske filharmonije Jelena Dimitrijević kaže da oni time nisu zadovoljni.

"Apsolutno nije dovoljno, jer i s tim povećanjem od 11 odsto mi i dalje u okviru nekih sistematizovanih grupa u orkestru nećemo imati prosečnu republičku platu. Apsolutno u regionu smo s najmanjom platom, a najbolji orkestar", kaže ona.  

Takođe, najboljem orkestru odavno treba savremena dvorana. Dimitrijević kaže da su svi zadovoljni idejnim rešenjem, ali ne i činjenicom da se gradnja godinama odlaže.  

"Upotrebljava se u svrhe promocije, a s druge strane kad treba da se konkretizuje je ne vidimo u planovima koji su predstavljeni široj javnosti", rekla je ona.  

Krstić kaže da što se dvorane tiče, čeka se građevinska dozvola.

"Završen je projekat za građevinsku dozvolu. Odmah nakon njenog dobijanja ostalo je još da se uradi projekat za izvođenje radova i nadamo se da će to sve biti gotovo do kraja ove godine. I jedno dve - tri godine gradnje, i onda ćemo imati novu zgradu, novu koncertnu dvoranu", kaže on.

Takođe, pored dvorane, "na čekanju" je i konkurs za direktora Filharmonije – i to još od smrti Ivana Tasovca. Izvesno je da će i ovo pitanje da sačeka novu vladu, jer ne može da se raspisuje tokom tehničkog mandata. Filharmonija nastavlja s radom u jubilarnoj stotoj sezoni i poručuju da zaslužuju drugačiji tretman, jer su, kako kažu, muzička reprezentacija Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija