Aktuelno iz kulture

Novi portret kralja Čarlsa žrtva vandala: Na kontroverznu sliku nalepljena poruka o zaštiti životinja na farmama

Komentari

Autor: Sky News

11/06/2024

-

16:25

Novi portret kralja Čarlsa žrtva vandala: Na kontroverznu sliku nalepljena poruka o zaštiti životinja na farmama
Novi portret kralja Čarlsa žrtva vandala: Na kontroverznu sliku nalepljena poruka o zaštiti životinja na farmama - Copyright X/Animal Rising/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti za zaštitu prava životinja vandalizovali su novi portret britanskog kralja Čarlsa Trećeg u galeriji "Filip Mold" u Londonu.

Oni su na kraljev portret nalepili sliku glavnog lika iz popularne animirane serije "Volas i Gromit" uz poruku: "Bez sira, Gromite. Pogledaj samo svu tu surovost na RSPCA farmama". (RSPCA - Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama).

Aktivisti grupe "Animal Rising" kažu da su odabrali baš to umetničko delo, zbog ljubavi kralja Čarlsa prema humorističnoj franšizi "Volas i Gromit", kao i njegovog statusa zaštitnika RSPCA.

 

 

U objavi na sajtu grupe, Danijel Džuniper, jedan od učesnika vandalskog čina, rekao je da su želeli da privuku pažnju na navodnu okrutnost prema životinjama na farmama.

 

 

"Iako se nadamo da je Njegovom Veličanstvu ovo zabavno, takođe ga pozivamo da ozbiljno razmotri da li želi da ga povezuju sa užasnom patnjom na farmama pod okriljem RSPCA. Čarls je jasno rekao da je osetljiv na patnju životinja na britanskim farmama, tako da je sada savršen trenutak da pozove RSPCA da odbaci postojeće protokole i kaže istinu o uzgoju na farmama", rekao je Džuniper, prenosi Sky News.

Portret koji je podelio javnost

Inače, portret kralja Čarlsa, delo umetnika Džonatana Jea, izazvalo je brojne kontroverze kada je predstavljeno pre mesec dana u Londonu.

Živopisna slika prikazuje preuveličanog monarha u crvenoj uniformi Velške garde, sa pozadinom u istoj boji.

AP/Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

Iako je autor rekao da su žive boje pozadine "ne samo odjek kraljevskog nasleđa koje se nalazi u mnogim istorijskim portretima, već i da unose savremenu dinamiku pružajući moderan kontrast tradicionalnijim prikazima", mnogi su u tome videli drugačiju simboliku.

CNN piše da ga je kraljevska istoričarka Kejt Vilijams uporedila sa "posterom za horor film", a jedan korisnik Instagrama napisao je da izgleda kao "prikaz masakra koji su izazvali kolonizatori". 

Neko je napisao i da "izgleda kao da ide pravo u pakao".

Portret je naručen kako bi se obeležila pedeseta godišnjica Čarslovog članstva u Kompaniji drapera koja je ustanovljena pre više od 600 godina kao sindikat trgovaca vunom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura