Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti razbili zaštitno staklo na čuvenom Velaskezovom remek-delu "Venera s ogledalom"

Komentari

Autor: Guardian

06/11/2023

-

15:46

Ekološki aktivisti razbili zaštitno staklo na čuvenom Velaskezovom remek-delu "Venera s ogledalom"
Tanjug/AP/Just Stop Oil - Copyright Tanjug/AP/Just Stop Oil

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti ekološke organizacije "Just Stop Oil" uhapšeni su nakon što su razbili zaštitno staklo iznad čuvenog remek-dela Dijega Velaskeza "Venera s ogledalom" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Oni su staklo razbili čekićima kakvi se koriste za razbijanje prozora u hitnim slučajevima, a nakon njihovoh hapšenja, privedeno je i četrdesetak aktivista iz iste organizacije koji su na kratko blokirali Vajthol put u britanskoj prestonici zahtevajući prestanak upotrebe fosilnih goriva.

Njihov protest usledio je nakon što je vlada otkrila planove da izdaje godišnje dozvole za eksploataciju nafte i gasa u Severnom moru u pokušaju da se smanji zavisnost od, kako su naveli u saopštenju, "neprijateljskih stranih režima", piše Guardian.

Tanjug/AP/Just Stop Oil

 

Venera pred ogledalom", jedna od najcenjenijih slika Dijega Velaskeza koja se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu, na sebi već duže od jednog veka nosi tragove vandalizma.

Nju je 10. marta 1914. satarom oštetila sufražetkinja Meri Ričardson u znak protesta protiv zatvaranja Emelin Pankherst, poznate liderke ženskog pokreta.

"Pokušala sam da uništim sliku sa najlepšom ženom u mitološkoj istoriji", rekla je Ričardson tada.
Dok je obezbeđenje uspelo da je obuzda, ona je već napravila sedam rezova na platnu, koje je kasnije uspešno restaurirano.
Mnogi istoričari umetnosti smatrali su da je ta slika bila vrhunac prikaza lepote, ali ju je duže od vek i po od njenog nastanka videla svega nekolicina ljudi.

Naime, Velaskez ju je naslikao u vreme kada je španska inkvizicija zabranjivala aktove i strogo kažnjavala slikare koji su ih krišom stvarali, ali su ih dvorjani i pripadnici elite voleli i kupovali, krijući ih od očiju javnosti.

Više o toj slici možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura