Aktuelno iz kulture

Poslednja linija odbrane: Italija čeka usvajanje zakona o "eko -vandalizmu"

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2023

-

23:21

Poslednja linija odbrane: Italija čeka usvajanje zakona o "eko -vandalizmu"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kao odgovor na najnoviji čin vandalizma, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano rekao je da je vlada korak bliže donošenju zakona o takozvanom „eko-vandalizmu“. 

Posle još jednog vandalskog čina kada je na meti bila čuvena milanska Galerije Vitorio Emanuele, italijanski ministar kulture je najavio da se očekuje da će zakon o takozvanom „ekovandalizmu“ biti usvojen u Komori i da će uskoro biti kodifikovan. 

„Uskoro, nakon odobrenja koje je dobijeno prošlog meseca u Senatu, Komora će izglasati zakon o eko-vandalizmu i konačno će postati zakon kako će biti stroži i efikasniji regulatorni okvir za suprotstavljanje uništavanju naših kulturnih i pejzažnih dobara”, naveo je Đenaro Sanđulijano u saopštenju.

Ako zakon bude usvojen, oni koji su proglašeni krivim za narušavanje, oštećenje ili uništavanje bilo čega što vlada smatra „kulturnim dobrom“ mogli bi se suočiti sa velikim kaznama između 10.000 i 60.000 evra, prenosi Euronews.

profimedia

 

Iako je zakon posebno usmeren na eko-aktiviste poput Last Generation koji su izazvali negodovanje širom zemlje zbog svojih protesta koji često ciljaju spomenike i umetnost, zakon se takođe može primeniti na turiste ili ljubitelje sporta koji se penju na spomenike.

Događaji koji su "prevršili meru"

Tokom protekle godine, i aktivisti i turisti bili su na udaru kritika zbog narušavanja italijanskih spomenika i umetnosti.

Samo ovog leta, Koloseum su tri puta oštetili turistai koji su urezali svoja imena ili inicijale u kamen skoro 2000 godina starog amfiteatra. Ovog meseca, nemački turisti srušili su 150 godina staru statuu u severnoj italijanskoj regiji Lombardiji dok su se slikali sa njom. Najznačajniji razlog za očekivani zakon su akti protestnog vandalizma koje je preduzela poslednja generacija aktivista.

Iako koriste farbu i šteta koju nanose uglavnom nije trajna, ovi aktivisti su se suočili sa žestokim kritikama zbog svojih protesta. U aprilu su aktivisti sipali crnu farbu u fontanu u podnožju Španskih stepenica u Rimu, dok je jedan aktivista ušao u fontanu sa transparentom na kojem je pisalo „Nećemo ložiti fosile“. 

Printscreen YouTube/rytz

 

 

U drugom video snimku koji je od tada postao viralan, eko-aktivisti u Firenci su prskali znamenitu Palaco Vekio narandžastom bojom sve dok ih gradonačelnik grada nije fizički uhapsio i izgrdio ih neposredno pre nego što ih je uhapsila policija.

Čak i pre usvajanja predloženog zakona o eko-vandalima, dvojica aktivista koji su prskali farbom Palaco Vekio mogli bi da se suoče sa zatvorom od šest meseci do tri godine i novčanom kaznom od stotine evra prema već postojećim zakonima koji štite spomenike kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu