Aktuelno iz kulture

Osuđeni nemački klimatski aktivisti koji su se dlanovima zalepili za ram Rafaelovog remek-dela

Komentari

Autor: ArtNet

24/07/2023

-

12:32

Osuđeni nemački klimatski aktivisti koji su se dlanovima zalepili za ram Rafaelovog remek-dela
Rafaelo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva člana nemačke ekološke organizacije "Letzte Generation" (Poslednja generacija) prošle godine zalepili su se šakama za ram Rafaelovog remek-dela "Sistinske Madone" iz 16. veka, a sada će za to morati da plate.

Iz kancelarije tužioca u Drezdenu saopšteno je da će dvoje aktivista Džejkob Bejer i Majke Grunst morati da izdvoje po 1.500 evra, zato što su svojim performansom u Galeriji slika starih majstora oštetili vredan ram.

Procenjuje se da je šteta na ramu koštala galeriju oko 2.300 evra, a da su pored toga, izgubili još 7.000 evra zbog neprodatih karata, budući da su nakon incidenta, morali privremeno da zatvore prostor za posetioce, prenosi ArtNet.

U saopštenju koje su objavili nakon performansa, aktivisti su povukli paralelu između klimatske krize i Rafaelove slike.

"Međunarodno poznata 'Sistinska Madona' je moćan simbol: Bogorodica i Hristos gledaju u budućnost sa strahom. Oni iščekuju Hristovu smrt na krstu. Jednako predvidljiva smrt nas očekuje kao rezultat klimatskog kolapsa i to širom sveta", navela je Grunst.

Aktivisti su tada naveli da su se na takav čin odlučili u znak solidarnosti sa Kristijanom Blaulom, drugim članom "Letzte Generation"koji je ranije bio uhapšen zbog blokiranja saobraćaja. Blaul je tada osuđen na devet dana zatvora.

"Klimatska katastrofa je pretnja bez presedana i to neverovatnih proporcija. Ubitačne suše, velike vreline, šumski požari koji gutaju sve pred sobom: sve to će se drastično povećati u godinama pred nama i to ne samo ovde u Nemačkoj, nego i širom sveta", dodao je Bejer tada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura