Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti koji su se zalepili za Rubensovu sliku u Nemačkoj na sudu: Sumnjiče se za štetu od 50.000 evra

Komentari

Autor: Artnews

06/05/2023

-

10:19

Ekološki aktivisti koji su se zalepili za Rubensovu sliku u Nemačkoj na sudu: Sumnjiče se za štetu od 50.000 evra
Ekološki aktivisti koji su se zalepili za Rubensovu sliku u Nemačkoj na sudu: Sumnjiče se za štetu od 50.000 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva borca za za zaštitu životne sredine iz Nemačke pred sudom su zbog toga što su u jednom od svojih performansa oštetili vredan ram slike u muzeju Alte Pinakotek u Minhenu. 

Aktivisti, od kojih jedan ima 25, a drugi 60 godina, članovi su "Lezte Generazione" organizacije i zalepili su se rukama za okvir Rubensove slike "Pokolj mladenaca vitlejemskih" (1638). Tu sliku su, kako su ranije objasnili, odabrali za svoj performans, jer otimanje dece od majki koje je prikazano na slici, predstavlja "budućnost koja će nam biti ukradena zbog klimatskih promena", piše ArtNews.

Lepak koji su koristili ostavio je trag na okviru, a inicijalno je procenjeno da će konzervacija koštati 11.000 evra. Međutim, Monopol izveštava da su troškovi popravke porasli do 50.000 evra, a da su oštećenja sada vidljiva samo dobro treniranom oku.

Advokat optuženih pokušavao je da ukaže da bi tragovi oštećenja jednog dana mogli da povećaju cenu rma, jer bi mu oni dali dodatni istorijski značaj, a predložio je i da se optužbe u potpunosti odbace.

Sudija se s tim nije složio, pa se suđenje nastavlja kako bi se utvrdilo da li bi i koliku kaznu trebalo da plate aktivisti. 

Oni, međutim, stoje iza svojih postupaka, a jedan je čak izjavio: "Složio bih se, ako je to potrebno, da se stalno lepim za okvire slika".

Mlađi je pojasnio da je njihov cilj samo privlačenje pažnje: "Ne želimo da uništavamo umetnost. Mi ne želimo da budemo teroristi". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura