Aktuelno iz kulture

Klimatski aktivisti u Austriji polili crnom bojom remek-delo Gustava Klimta

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

12:07

Klimatski aktivisti u Austriji polili crnom bojom remek-delo Gustava Klimta
Klimatski aktivisti u Austriji polili crnom bojom remek-delo Gustava Klimta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski aktivisti u Austriji, koji su do skoro samo blokirali saobraćaj u špicu, danas su u Muzeju "Leopold" oskrnavili sliku poznatog austrijskog umetnika Gustava Klimta

Dva muškarca su, u muzeju u centru Beča, crnom bojom polili Klimtovu sliku "Smrt i život".

Nakon toga je jedan aktivista zalepio svoju ruku za ram slike.

Posle ovoga obezbeđenje je evakuisalo čitav sprat na kojem je došlo do incidenta, i pozvana je policija.

Podsećamo, od juna meseca ekološki aktivisti iz Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike.

Do sada nijedna slika nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti. 

profimedia

 

Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju i ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.

Više o razlozima zbog kojih aktivisti na ovaj način pokušavaju da skrenu pažnju na potrebu za boljom zaštitom životne sredine, kao i budućnosti ekoloških pokreta možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura