Aktuelno iz kulture

Još jedna Van Gogova slika polivena: Ekološki aktivisti je posuli supom od povrća (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

15:32

Još jedna Van Gogova slika polivena: Ekološki aktivisti je posuli supom od povrća (FOTO)
Još jedna Van Gogova slika polivena: Ekološki aktivisti je posuli supom od povrća (FOTO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine polili su danas supom od povrća sliku "Sejač" Vinsenta van Goga, na izložbi u Rimu, a onda su se lepkom zalepili za zid.

Akciju su izvele četiri žene iz grupe "Poslednja generacija" (Ultima Generazione), koja se bori protiv globalnog zagrevanja i korišćenja fosilnih goriva.

"Pitanja o zagrevanju i fosilnim gorivima bi trebalo da budu na naslovnicama informativnih kanala i predmet političkih tema svakog minuta, ali se pominju samo kada dođe do 'skandaloznih' akcija kako ove danas", navela je grupa u saopštenju.

"Danas, supa od povrća na Van Gogovog "Sejača". Delujemo iz ljubavi prema životu i zato iz ljubavi prema umetnosti. U budućnosti ćemo teško imati hrane za sve, kako onda mislite da će umetnost i dalje biti zaštićena", naveli su oni na svom Tviter nalogu.

Britanska novinska agencija dodaje da je Van Gogova slika "Sejač" pozajmljena iz muzeja u Holandiji i da je oko nje bilo zaštitno staklo, tako da nije pretrpela nikakvu štetu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine iz grupe "Just Stop Oil" već mesecima izvode slične diverzije po Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Holandiji, a dvoje je nedavno osuđeno na kazne zatvorom.

Podećamo, Van Gog je se i ranije bio "žrtva" polivanja supom i to u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Više o ekološkim protestima koji se vode širom Evrope i razlozima zbog kojih su njihova meta sve češće čuvena umetnička dela, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura