Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti koji su se zalepili za Vermerovu "Devojku sa bisernom minđušom" završili iza rešetaka

Komentari

Autor: Guardian

04/11/2022

-

09:06

Ekološki aktivisti koji su se zalepili za Vermerovu "Devojku sa bisernom minđušom" završili iza rešetaka
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica ekoloških aktivista iz Holandije koji su se prošle nedelje zalepili za Vermerovu sliku "Devojka sa bisernom minđušom" i polili je seckanim paradajzom, osuđeni su na kaznu zatvora.

Aktivisti će provesti dva meseca iza rešetaka, a jedan mesec na uslovnoj kazni. Tužilac je tražio dva puta dužu kaznu, ali je sudija rekla da ne želi da druge aktiviste obeshrabri u budućim projektima svojom presudom.

Iz pokreta "Just Stop Oil - Belgija", kom osuđeni pripadaju, kratko su prokomentarisali presudu: "Zar nije ironično da klimatski aktivisti koji se nenasilno protive masovnom pokolju života na Zemlji bivaju osuđeni?".

Sa osuđenima je bio još jedan član, koji nije pristao da mu se sudi po ubrzanom postupku, a na sudu će se pojaviti u petak, prenosi Guardian. 

Podsećamo, aktivisti su upali u "Maurichejs" muzej u Hagu i zalepili se čelom i šakama za čuveni portret. Umetničko delo nije oštećeno, jer je bilo zaštićeno tankim staklom.

Remek-delo Zlatnog doba Holandije, "Devojka sa bisernom minđušom" važi za jedno od najvažnijih dela u Evropi 17. veka. Izmaštana biografija devojke koja je inspirisala čuvenog slikara bila je tema istoimene knjige Trejsi Ševalje, koja je i ekranizovana.

pripadnici pokreta "Just Stop Oil" već su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

"Žrtva" je bila i skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura