Aktuelno iz kulture

Vredno delo na meti aktivista u Australiji: Vorholove "Konzerve" zaobišla supa, ali su isprskane sprejom

Komentari

Autor: AP

09/11/2022

-

12:21

Vredno delo na meti aktivista u Australiji: Vorholove "Konzerve" zaobišla supa, ali su isprskane sprejom
Vredno delo na meti aktivista u Australiji: Vorholove "Konzerve" zaobišla supa, ali su isprskane sprejom - Copyright Twitter/@stopffsubsidies

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki aktivisti u Australiji primenili su taktike kojima već mesecima njihove "kolege" iz Evrope privlače pažnju na klimatsku krizu. 

Oni su išarali grafitima delo Endija Vorhola "Konzerva Kembel supe" u Nacionalnoj galeriji Australije u Kanberi, a onda se za njega zalepili super-lepkom, ali ga srećom nisu oštetili, jer je zaštićeno staklom.

Njihova grupa nazvana "Stop Fossil Fuel Subsidies" objavila je video na društvenim mrežama na kom se vide dve žene dok nanose plavu boju u spreju na slike i zatim se lepe za staklo.

"Nalazimo se u klimatskom vanrednom stanju. Dok Australijanci gladuju, vlada plaća 22.000 dolara svakog minuta na subvencije za fosilna goriva", naveli su aktivisti u svojoj objavi. 

Performans je brzo okončan, a osoblje je ispratilo aktiviste napolje, pre nego što je lepak stigao da se stegne. Ipak, iz muzeja su odbili da komentarišu događaj za medije, odgovorivši da "ne žele da promovišu dalje ovakve akcije".

Iz policije su za agenciju AP potvrdili da je do incidenta došlo, ali da do sada niko nije uhapšen.

Podsećamo, od juna meseca ekološki aktivisti iz Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike.

Do sada nijedna slika nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti. 

Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju i ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.

Više o razlozima zbog kojih aktivisti na ovaj način pokušavaju da skrenu pažnju na potrebu za boljom zaštitom životne sredine, kao i budućnosti ekoloških pokreta možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura