Aktuelno iz kulture

Novi napadi na umetnička dela javorovim sirupom i lepkom: Svetski muzeji upozorili na "krhkost" čuvenih slika

Komentari

Autor: ArtNet

16/11/2022

-

08:56

Novi napadi na umetnička dela javorovim sirupom i lepkom: Svetski muzeji upozorili na "krhkost" čuvenih slika
Novi napadi na umetnička dela javorovim sirupom i lepkom: Svetski muzeji upozorili na "krhkost" čuvenih slika - Copyright Twitter/@StopFrackingA

veličina teksta

Aa Aa

Česti napadi ekoloških aktivista na umetnička dela u muzejima i galerijama do nedavno su uglavnom bili rezervisani za Stari kontinent. Međutim, nakon napada na Vorholove slike "Konzerve Kembel supe" u Australiji, sada su se kanadski borci za očuvanje životne sredine ustremili na sliku Emili Kar, koju su polili javorovim sirupom, pre nego što su se super-lepkom zalepili za zid Umetničke galerije u Vankuveru.

"Panjevi i nebo" (1934) pejzaž koji istoričari umetnosti tumače kao kritiku seči šuma s početka prošlog veka, srećom nije pretrpeo štetu, potvrđeno je iz galerije.

"Umetnička galerija Vankuvera" osuđuje svaki čin vandalizma prema radovima od kulturnog značaja koji se nalaze pod našom brigom ili u bilo kom drugom muzeju", rekao je direktor muzeja Entoni Kindl u zvaničnom saopštenju.

Prema pisanju ArtNet, aktivisti su se na ovaj čin odlučili kako bi iskazali protivljenje izgradnji gasovoda u Britanskoj Kolumbiji, koji prolazi kroz nekoliko indijanskih teritorija.

"Mislim da bilo kakav publicitet koji možemo da dobijemo kao organizacija je vredan toga, jer je klimatska kriza najveća kriza našeg vremena", rekla je jedna od aktivistkinja Emili Kelsal za CBC News.

Njena koleginica koja se zalepila super-lepkom za zid je 19-godišnja Erin Flečer, koja je u saopštenju navela da svetu preti "smrt i glad nezapamćenih razmera" zbog klimatskih promena.

"A Vlada, umesto da se ponaša odgovorno, gradi infrastrukturu za fosilna goriva. Rade upravo suprotno onome što nauka i etika govore da treba da radimo", napisala je ona.

Muzeji upozoravaju: Aktivisti potcenjuju krhkost nezamenljivih predmeta

U svim dosadašnjim napadima na neprocenjive umetnine aktivisti su isticali da su im meta bile samo slike zaštićene staklom, jer im nije namera da ih zaista oštete.

profimedia

 

Međutim, nedavno je Međunarodno veće muzeja (ICOM) objavilo zvanično saopštenje u kom se navodi da je rizik po bezbednost umetničkih dela mnogo veći, nego što to aktivisti tvrde.

"Poslednjih nedelja bilo je nekoliko napada na umetnička dela u međunarodnim muzejskim zbirkama. Aktivisti odgovorni za njih ozbiljno potcenjuju krhkost ovih nezamenljivih predmeta, koja se moraju sačuvati kao deo naše svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju, koje je potpisalo više od 90 ustanova širom sveta.

Pošto su direktori muzeja frustrirani brigom o ovim delima, duboko smo potreseni njihovom ugroženošću.

"Muzeji su mesta gde ljudi iz različitih sredina mogu da učestvuju u dijalogu i koja stoga omogućavaju društveni diskurs. U tom smislu, osnovni zadaci muzeja kao institucije – prikupljanje, istraživanje, deljenje i čuvanje – sada su relevantniji nego ikad. Nastavićemo da se zalažemo za direktan pristup našem kulturnom nasleđu. I sačuvaćemo muzej kao slobodan prostor za društvenu komunikaciju", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

sblag2948@gmail.com

17.11.2022 07:43

Neko rece da je SVE stvar umetnosti.....

Kultura