Aktuelno iz kulture

Klimatskim aktivistima koji su premazali farbom čuvenu Degaovu "Četrnaestogodišnju balerinu" preti zatvorska kazna

Komentari

Autor: ArtNews

29/05/2023

-

12:39

Klimatskim aktivistima koji su premazali farbom čuvenu Degaovu "Četrnaestogodišnju balerinu" preti zatvorska kazna
Balerina - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvoje klimatskih aktivista koji su tokom protesta u Nacionalnoj umetničkoj galeriji u Vašingtonu u aprilu razmazali crvenu farbu po postamentu i zaštitnoj vitrini čuvene Degaove skulpture, završili su na sudu. Oni se terete da su skovali "zaveru da počine krivično delo protiv Sjedinjenih Američkih Država" i oštete eksponat ili vlasništvo muzeja.

U optužnici se navodi da su Timoti Martin i Džoana Smit zajedno sa drugim zaverenicima, sproveli istraživanje o potencijalnim metama u Nacionalnoj galeriji, prethodno obavestili medije, a zatim ušli u muzej sa plastičnim flašama ispunjenim farbom, s ciljem da oštete "Malu četrnaestogodišnju balerinu" Edgara Degaa. 

Martin i Smit inače su članovi grupe "Declare Emergency" koja zahteva od američkog predsednika Džoa Bajdena da proglasi klimatsku vanrednu situaciju, kao i da prestane da izdaje nove dozvole za eksploataciju nafte i subvencije za fosilna goriva.

Federalne vlasti takođe sugerišu da su Martin i Smit napravili štetu koja se procenjuje na 2.400 dolara, kao i da je bilo potrebno deset dana da se farba sa statue ukloni, prenosi ArtNews.

Ukoliko budu osuđeni, oni se suočavaju sa mogućnošću da pet godina provedu iza rešetaka, a moguće je da će morati da plate i novčanu kaznu u iznosu od 250.000 dolara.

Klimatski aktivisti širom sveta su poslednjih meseci privlačili pažnju javnosti, tako što su upadali u galerije i muzeje i posipali različitim materijalima umetnička dela velikih stvaralaca. 

Međutim, nedavno su u Nemačkoj odlučili da promene pristup i u saradnji sa jednom galerijom organizovali edukativni performans u njihovom foaeju.

Skulptura balerine sa satenskom trakom u kosi i suknjicom od krutog tila - za koju je pozirala mlada Belgijanka Mari van Getem, izložena je samo jednom za života umetnika, 1881. i tada naišla na oštre kritike, jer se smatralo da je devojčica prikazana na "bestijalan način".
 
Edgar Dega (1834-1917) bio je francuski slikar, grafičar, vajar i fotograf. Jedan je od osnivača impresionizma iako je odbijao da se njegova dela svrstavaju u taj umetnički pravac.
 
Balet je bio velika Degaova inspiracija, čak polovina njegovih radova prikazuje igrače.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura