Aktuelno iz kulture

Nemački klimatski aktivisti "digli ruke" od vandalizma i udružili se sa muzejima: "Svi smo na istoj strani"

Komentari

Autor: ArtNet

24/05/2023

-

08:32

Nemački klimatski aktivisti "digli ruke" od vandalizma i udružili se sa muzejima: "Svi smo na istoj strani"
Nemački klimatski aktivisti "digli ruke" od vandalizma i udružili se sa muzejima: "Svi smo na istoj strani" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deluje da su klimatski aktivisti i muzejski radnici konačno "zakopali ratne sekire", barem kada je reč o Nemačkoj. Borci za očuvanje životne sredine okupljeni oko grupe "Letzte Generation" (Poslednja generacija) proteklog vikenda su u saradnji sa muzejima održali niz performansa kojima su pokušali da podignu svest građana o klimatskoj krizi.

Česti napadi klimatskih aktivista na umetnička dela širom Evrope izazivali su proteklih meseci brojne diskusije o tome da li je borba za zaštitu životne sredine opravdan razlog za vandalizam. Na neprocenjiva dela Van Goga, Manea, Endija Vorhola i mnogih drugih umetnika bacali su farbe i soseve, lepili se dlanovima za ramove slika i izazivali glavobolju radnicima obezbeđenja u svim evropskim muzejima, koji su strepeli da bi mogli postati "sledeći". 

Međutim, u foajeu Galerije umetnosti u Hamburgu proteklog vikenda oni su izveli miran protest, čitajući naglas o naučnim dokazima postojanja klimatske krize, uključujući i govor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o opasnostima koje čovečanstvo čekaju u budućnosti ukoliko ne budemo regovali na vreme.

Tanjug AP/Kirsty O'Connor/PA via AP

 

Slični eseji i saopštenja čitali su se i u Ludvig muzeju u Kelnu, Etnološkom muzeju u Lajpcigu, Muzeju cepelina u Fridrihshafenu, Umetničkoj galeriji Rostok, Evropskom hanzeatskom muzeju u Libeku i Muzeju komunikacija u Nirnbergu.

"Za nas je vrlo značajno da radimo sa muzejima", rekla je za ArtNet aktivistkinja "Poslednje generacije" Irma Tromer, koja je potvrdila da su institucije same pozvale grupu. 

"Nadamo se da će nas ljudi upoznati i shvatiti da nemamo ništa sa terorizmom", dodala je ona.

Nije poznato da li će ovakav pristup zameniti ranije vidove otpora koje je demonstrirala "Poslednja generacija". I sama Tromer prošle godine bila je na sudu, zato što je učestvovala u protestnoj blokadi saobraćaja, tražeći zajedno sa svojim istomišljenicima ozbiljniji pristup države u rešavanju klimatske krize. To je, međutim, nije pokolebalo da nastavi svoju borbu.

"Naravno da smo svi na istoj strani", istakla je predstavnica Muzeja Ludvig. "To je pitanje mera koje se primenjuju. Mi smo više na strani dijaloga", dodala je ona.

Performans je organizovan u saradnji sa Nemačkim nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Muzeja za budućnost u Nemačkoj, a održan je na Međunarodni dan muzeja 21. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura