Evropa

Neverovatne scene u Nemačkoj: Policija razbila ekološki protest, aktivisti žestoko uzvratili (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2023

-

18:57

Neverovatne scene u Nemačkoj: Policija razbila ekološki protest, aktivisti žestoko uzvratili (FOTO)
Neverovatne scene u Nemačkoj: Policija razbila ekološki protest, aktivisti žestoko uzvratili (FOTO) - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst, Federico Gambarini

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija je u nedelju nastavila sa razbijanjem ekološkog protesta u nemačkom selu Licerat koje će biti uništeno kako bi se otvorio prostor za proširenje rudnika uglja. Tom prilikom su obe strane optužile jedna drugu za nasilje.

Inače, selo Licerat zaposela je grupa aktivista koja pokušava da spreči rušenje tog sela i otvaranje rudnika. Prethodno je nemački energetski gigant RWE otkupio nekretnine i iselio stanovnike iz Licerata, zaseoka u basenu Rajne, između Dizeldorfa i Kelna.

Tanjug/AP/Roberto Pfeil

 

U operaciji koja je počela u sredu, stotine članova policije oslobodilo je oko 300 aktivista iz zapadnonemačkog zaseoka Licerat. Ova lokacija, koja je postala simbol otpora prema fosilnim gorivima, privukla je u subotu na hiljade demonstranata, uključujući i švedsku klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg.

Tanjug/AP/Federico Gambarini

 

Organizatori pokreta su tvrdili da se tamo okupilo 35.000 ljudi, a policija je njihov broj procenila na 15.000.

Tanjug/AP/Oliver Berg

 

Nekoliko demonstranata optužilo je policiju uda je "nasilno" ugušila njihov miting dan ranije, koji je prerastao u sukobe u kojima je povređeno desetine policajaca i demonstranata.

profimedia

 

Portparolka organizacije Indigo Drau, koja je pokrenula proteste, optužila je policiju za "čisto nasilje" tokom konferencije za novinare. Rekla je i da su policajci tukli aktiviste "bez ograničenja", uključujući i udarce u glavu.

Tanjug/AP/

 

U redovima demonstranata prijavljeno je na desetine povređenih, od kojih neki i teže. Dvadeset osoba je hospitalizovano, prema rečima medicinske sestre iz grupe aktivista Birte Schramm. Policija je pak, u nedelju saopštila da je oko 70 njihovih policajaca povređeno dan ranije.

profimedia

 

"Gađani smo petardama, kamenjem, blatom, vatrometom", rekao je portparol Andreas Miler za AFP.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Nekoliko policijskih vozila je oštećeno, ponajviše zbog bacanja kamenja, a veliki broj guma policijskih vozila je izbušen, saopštila je policija.

profimedia

 

Istraga je otvorena u oko 150 slučajeva za pružanje otpora policijskim službenicima, oštećenje imovine ili narušavanja javnog reda i mira. Uhapšeno je ili privedeno ukupno 12 osoba.

Tanjug/AP/Roberto Pfeil

 

Mnogi aktivisti su se sakrili unutar kuća na drveću i na krovovima zgrada kako bi zakomplikovali operaciju evakuacije.

Tanjug/AP/Henning Kaiser

 

Međutim, od nedelje je situacija na terenu "veoma mirna", saopštila je policija.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Operacija evakuacije u Liceratu bila je politički delikatna za koaliciju socijaldemokrata Olafa Šolca, koji je na vlasti sa ekolozima, optuženim od strane aktivista da su izneverili svoje obaveze.

Nemačka vlada smatra da je proširenje rudnika kojim upravlja gigant RWE neophodno za energetsku bezbednost, koja mora da nadoknadi prekid isporuka ruskog gasa.

Tunberg: Nemačka je jedan od najvećih zagađivača prirodne sredine na svetu

Klimatska aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg izjavila je da je Nemačka istorijski gledano jedan od najvećih zagađivača prirodne sredine na svetu, objavio je danas Velt.

Tunberg je za televiziju ARD ukazala da zagađenje koje se dešava u Nemačkoj ne ostaje samo u toj zemlji.

Tanjug AP/Henning Kaiser/dpa via AP

 

Tunberg je dvadesetogodišnjakinja koja se od prošlog petka više puta pojavljivala na protestu u regionu rajnskog sela Licerat nakon odluke da u tom selu počne iskopavanje lignita.

"Jednostavno ne možemo da prihvatimo da je energetskoj kompaniji RWE  dozvoljeno da sklapa poslove sa nemačkom vladom i time ugrožava živote bezbroj ljudi“, rekla je Tunberg

Komentari (0)

Evropa