Aktuelno iz kulture

Klimatske aktivistkinje razmazale crvenu farbu po Moneovoj slici u Narodnom muzeju u Stokholmu

Komentari

Autor: ArtNews

15/06/2023

-

18:03

Klimatske aktivistkinje razmazale crvenu farbu po Moneovoj slici u Narodnom muzeju u Stokholmu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve klimatske aktivistkinje razmazale su crvenu farbu po zaštitnom staklu iznad Moneove slike izložene u Narodnom muzeju u Stokholmu u Švedskoj, a zatim za njega zalepile dlanove. 

Na meti aktivistkinja organizacije "Återställ Våtmarker" (Obnovite močvare) našla se slika "Umetnikova bašta u Živerniju" iz 1900. koja je deo izložbe "Bašta - Šest vekova umetnosti i prirode" i pozajmljena je iz Orse muzeja u Parizu.

Organizacija za zaštitu životne sredine koja stoji iza ovog napada upozorava da će "božanstvene bašte poput onih na Moneovim slikama, uskoro biti daleka prošlost". 

Njihova predstavnica Helen Valgren rekla je za AFP da je "klimatska katastrofa takođe i zdravstvena kriza, jer zbog nje umiru milioni ljudi".

Takođe je rekla da švedska vlada treba da učini više kako bi se posvetila rešavanju ovih problema.

"Treba da smanjimo emisiju za 31 posto, ali se ona i dalje povećava. To je nečuveno", istakla je aktivistkinja, prenosi ArtNews.

Iz muzeja su potvrdili da Moneovu sliku trenutno analiziraju konzervatori galerije, kako bi utvrdili da li je došlo do bilo kakvog oštećenja.

Žene su uhapšene, a iz policije su saopštili da je reč o "ozbiljnom vandalizmu".

Ovaj incident je samo jedan u nisu pokušaja klimatskih aktivista da skrenu pažnju javnosti na njihovu misiju, napadima na muzeje i galerije u mnogim gradovima širom Evrope i sveta. 

Iz Narodnog muzeja u Stokholmu poručuju da se "prirodno" protive postupcima koji dovode u rizik umetnička dela.

"Kulturno nasleđe ima ogromnu simboličku vrednost i neprihvatljivo je napadati ga ili uništavati, bez obzira na nameru", rekao je za AFP Per Hedstrom, vršilac dužnosti nadzornika Muzeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura