Aktuelno iz kulture

Papa Franja: Književnost i umetnost ne smeju koristiti robovski rad

Komentari

Autor: Vatican News

13/08/2021

-

10:45

Papa Franja: Književnost i umetnost ne smeju koristiti robovski rad
Papa Franja: Književnost i umetnost ne smeju koristiti robovski rad - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja odgovorio je na otvoreno pismo italijanskog pisca Mauricija Mađanija, apelujući na sve autore da vode računa u kakvim uslovima rade ljudi koji štampaju njihove knjige. 

Naime, Mađani je nedavno otkrio da je čuvena italijanska štamparija "Grafika veneta" koristila usluge stranih radnika, u ovom slučaju Pakistanaca, koji su bili prinuđeni da rade po 12 sati, bez pauze, pod pretnjama, mizerno plaćeni, a otpuštani su sa posla u slučaju da se pobune.

"Da li vredi stvarati lepotu, ako je bazirana na robovskom radu", piše pisac u svom tekstu, koji je objavio na portalu Il Secolo XIX, upućujući to pitanje direktno papi.

Poglavar katoličke crkve odgovario mu je da bi odricanje od pisanja i stvaranja bilo povlačenje pred nepravdom, prenosi Vatikan njuz.

"Olovka i kompjuter nam nude druge mogućnosti, kao što je osuda nepravde i pisanje o neugodnim temama da bi probudili ravnodušnost i uznemirili savest onih koji su anestezirani rezonovanjem: 'Nije me briga, to nije moja stvar'", napisao je papa.

On je poručio piscu da digne svoj glas protiv ravnodušnosti i kaže da kultura ne sme dopustiti da je potčini tržište na kojem su novac i kamate, glavni akteri.

"Umesto toga, potrebno je osuditi mehanizme smrti, i strukture greha", ističe u svom pismu papa Franja.

"Bio sam zatečen tvojim rečima. Tvoje pitanje nije suvišno, jer ulog predstavlja ljudsko dostojanstvo, dostojanstvo koje se danas često i lako gazi 'robovskim radom' i tiho saučesništvom mnogih ljudi", napisao je papa.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura