Aktuelno iz kulture

Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” gostuje u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

13:15

Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” gostuje u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini
Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” gostuje u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini - Copyright Promo/Marija Konjikušić

veličina teksta

Aa Aa

U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske, 13. juna otvorena je izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Prisutnima su se obratili dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ana Ereš, kustoskinja izložbe, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije, koji je otvorio izložbu.

Dr Ivana Bašičević Antić je na otvaranju rekla: “Izložba koju otvaramo večeras primer je koji nam pokazuje koliko međuinstitucionalna saradnja doprinosi jačanju programskih sadržaja muzeja, njihovom ugledu, ali istovremeno jačanju kulturne scene Srbije uopšte. Izložba Pomorišac. Vasa Pomorišac rezultat je ozbiljnog i dugotrajnog istraživanja kustoskinja Ane Ereš i Jelene Ognjanović, koja je mapirala i publici prikazala radove Vase Pomorišca iz zaista brojnih kolekcija i nama je izuzetna čast što ćemo večeras, najznačajnije radove iz muzejskih kolekcija prikazati i našoj publici“.

Promo/Marija Konjikušić

 

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti je o ovom velikom srpskom umetniku istakla: „Vasa Pomorišac je veoma rano uočavao i u svom radu primenjivao novine u umetnosti, i načinio zaokret od tradicionalnog ka modernom umetničkom izrazu. Ali je njegovo delo dugo, decenijama, posmatrano kao marginalno u odnosu na autore koji su postali opšte poznata mesta srpske umetnosti 20. veka. Ova izložba korak je i to radikalan, ka promeni te njegove pozicije i postavljanje ovog umetnika na mesto koje njegov opus zaslužuje“.

Promo/Marija Konjikušić

 

Dr Tijana Palkovljević Bugarski je o nazivu izložbe rekla: “Sam naziv odabran je sa idejom da ukaže na njegovo britansko školovanje i pripadnost tom za našu sredinu neobičnom umetničkom krugu. Vasa Pomorišac bio je jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine 20. veka koji se školovao u Londonu i čija se dela čuvaju u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Svojim dubokim posvećenjem bio je agent moderne umetnosti i zbog toga je poseban i jedinstven u srpskoj kulturi”.

Promo/Marija Konjikušić

 

Upravnica Galerije Matice srpske navela je da su 76 izloženih umetničkih dela dostupni javnosti zahvaljujući podršci brojnih partnera: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović" u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, ali i Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja