Aktuelno iz kulture

Nick Cave i njegovi "The Bad Seeds" stižu na Exit 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

11:13

Nick Cave i njegovi "The Bad Seeds" stižu na Exit 2022.
Gosha Rubchinskiy - Copyright Gosha Rubchinskiy

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni Nick Cave i njegovi "The Bad Seeds" su prvi potvrđeni hedlajneri 21. izdanja Exit festivala, koji će biti održan od 7. do 10. jula 2022. godine.

"Jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih bendova na svetu, predvođen neuništivim rok propovednikom zagrmeće sa glavne bine festivala u petak, 8. jula i, nakon nezaboravnog nastupa grupe "The Cure",  nastaviti niz gostovanja istorijskih gitarističkih imena na Exitu.

"Njihovi nastupi, intenzivni i glasni, nabijeni snažnim emocijama i harizmom uvek su više od običnog koncerta, a neretko i od same muzike, što ih čini idealnim hedlajnerima za početak nove ere dvostrukog evropskog festivalskog šampiona", navode iz Exit tima.

Tri vrste jednodnevnih ulaznica

Prodaja jednodnevnih ulaznica za 8. jul, kada nastupa Nick Cave, počinje danas i fanovi mogu da biraju između tri vrste jednodnevnih ulaznica, po poklon cenama (preko 40 odsto popusta).

Regularne ulaznice su po ceni od 2.590 dinara, fan pit po ceni od 3.990 dinara i VIP po ceni od 12.000 dinara. Ove ulaznice se mogu kupiti od danas iskIjučivo online na stranicama Gigstixa, a zalihe po ovim cenama su izuzetno ograničene. 

"Ovogodišnjim istorijskim izdanjem, kojim je započeo povratak velikih festivala na svetsku scenu, Exit je pokazao da je snaga jedinstva i volje jača i od najvećih prepreka koje su pretile da nas razdvoje i ove godine. Takođe, dokazali smo da postoji način da se veliki festivali bezbedno organizuju, čak i tokom pandemije. I dok priča o čudu koje se desilo na našoj magičnoj tvrđavi i dalje obilazi planetu, s velikim optimizmom gledamo na 2022, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Verujemo da nema boljeg načina da najavimo ovako značajno izdanje, nego s jednim od najvećih rokenrol umetnika ikada", kaže Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exit festivala.

Biografija Nick Cave bi i običnom umetniku dala dovoljno "goriva", a kamoli jednom od najvećih rok pesnika u istoriji. Posle gotovo 50 godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda "The Boys Next Door", Nick Cave važi za otelotvorenje rokenrola, osobu koja je duboko uticala na istoriju popularne kulture i njena najveća dostignućima.

Muzički obrazovan i talentovan, Nick je oduvek želeo da se bavi rokom zato što je, kako kaže, on revolucionaran i ima moć da promeni ljude. Prema sopstvenom priznanju, na samom početku veliki uticaj na njegov rad imali su američki rokeri, kao i britanski bend "Jethro Tull", što mu je pomoglo da razvije prepoznatljivi lični stil, koji se kroz godine menjao, kako zvukom, tako i pristupom građenju pesama.

Sa Seedsima se spojio 1983, nakon raspada kultnih "The Birthday Party", i stvorio, prema pisanju medija, jednu su od najznačajnijih pojava u eri post-panka i alternativnog roka, od osamdesetih do danas.

Kroz gotovo četiri decenije rada, grupa je objavila 17 studijskih albuma, a teško je odrediti koji je imao veći uticaj. Furiozne osamdesete i devedesete obeležila su izuzetna izdanja poput "From Her To Eternity", "Good Son", "Henry’s Dream" i "Let Love In", sjajno zaokružena ponajboljim live albumom tog perioda, "Live Seeds" iz 1993. godine. Komercijalni uspeh i svojevrsnu prekretnicu označio je "Murder Ballads", prilično krvava zbirka pesama i njihovo najprodavanije izdanje do danas. Već sledeći korak pokazao je svu raskoš Cave-og ogromnog talenta u najmirnijoj, ali i najemotivnijoj pesmarici dotad "The Boatman’s Call".

Sledeći albumi, ništa manje genijalni "No More Shall We Part", "Nocturama" i "Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus" doneli su, između ostalog, i razlaz sa dva uticajna člana benda, Mickom Harveyem i Blixom Bargeldom, nakon čega se kao Cave-ov glavni saradnik istakao multiinstrumentalist Warren Ellis, sa kojim je pokrenuo i bend "Grinderman", i prošle godine realizovao odličan projekt "Carnage".

Poslednja i još aktualna faza rada benda počela je pre 15 godina i rezultirala sa četiri apsolutna remek-dela od kojih je svaki osvojio nove kreativne vrhunce: "Dig, Lazarus, Dig!!!", "Push The Sky Away", "Skeleton Tree" i dvostruki "Ghosteen" iz 2019.

Petrovaradinska tvrđava videla je Nick Cave dva puta. Prvi put 2011. sa "Grindermanom", a 2013. sa "Bad Seedsima" i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazala svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora (u regionu je nastupio više od deset puta).

Registracija za četvorodnevne ulaznice

Registracija za četvorodnevne ulaznice za Exit festival po poklon cenama otvorena je do 18. avgusta. Svi koji žele da osiguraju svoju četvorodnevnu ulaznicu po poklon ceni od 5.990 dinara (preko 50 odsto popusta) imaju mogućnost da se registruju najkasnije do 18. avgusta 2021. na ovom linku. Svi registrovani kupci će na e-mail dobiti link preko kojeg online kupuju ulaznice.

Od 3. septembra kreće redovna prodaja jednodnevnih i četvorodnevnih ulaznica za Exit 2022, na oficijalnom festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i online na stranicama Gigstixa.

Komentari (0)

Kultura