Aktuelno iz kulture

Dejvid Duhovni: Ne smeta mi predah, ali da me pozove Skorseze i kaže briga me za Dikaprija, naravno da se vraćam glumi

Komentari

Autor: Guardian

19/08/2021

-

07:19

Dejvid Duhovni: Ne smeta mi predah, ali da me pozove Skorseze i kaže briga me za Dikaprija, naravno da se vraćam glumi
Dejvid Duhovni - Copyright AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Dejvid Duhovni je posle duže pauze, konačno ponovo u filmovima i serijama, a nedavno je objavio i svoj četvrti roman "Truly Like Lightning" i treći muzički album "Gestureland". 

Reč je o mešavini kalifornijskog roka i kantrija, koja se verovatno neće naći na top listama, ali album tome nije ni namenjen. To je muzika koju je Duhovni pisao za sebe.

"Ako bih posmatrao spolja, rekao bih da je ovo pokušaj da se skine neka vrsta lanaca. I pretpostavljam, na naki način prevazilaženje ograničenja glumačkog poziva, gde svoj instrument koristite u službu tuđih reči i vizije. Nije da ne volim glumu - volim. Ali postoji mnogo toga što želim da izrazim, barem u pogledu reči, što je, pretpostavljam, zajednički imenilac između pesama i romana. I obe forme mi nude gledište koje želim da podelim", rekao je Duhovni u intervjuu za Gardijan.

Za razliku od mnogih drugih glumaca-muzičara, on se u muziku zaljubio relativno skoro.

Na gitari mogu da spojim nekoliko akorda

"Gitaru sam počeo da sviram pre desetak godina. Naravno, voleo sam muziku i mnogo sam je slušao, ali kao i većina ljudi, nisam razmišljao da bih mogao da napišem ili sviram bilo šta. Nisam to pokupio u detinjstvu. Deca to mogu brzo da shvate, ali je za pedesetogodišnjaka teško. Nisam dobar svirač. Nikad neću biti dobar svirač. Mislim, dovoljno sam dobar da spojim nekoliko akorda. Mogu da odsviram mnogo različitih zvukova i mogu da napišem pesme na osnovu toga. Shvatio sam da mogu da čujem melodije i to je za mene bilo veliko iznenađenje", kaže glumac.

Njegovi kreativni izbori su više stvar slučajnosti, nego strategije. Nije se uopšte bavio glumom od 2017. do 2020. 

AP/Barry Brecheisen

 

"Nisam našao nešto što bih očajnički želeo da radim, a nisam ni morao. Pokušavao sam da radim na nekoliko serija u to vreme, što nije otišlo dovoljno daleko. Nisam se uskladio sa tržištem za te tri godine i to je bilo u redu, jer sam pokušavao da preuzmem više kontrole. I to je jako teško. To je noćna mora, ali je vredno", kaže Duhovni.

Među tim projektima je bio pokušaj televizijske adaptacije njegovog drugog romana "Bucky Fucking Dent", priče o tome kako je ljubav prema bejzbolu pomirila oca i sina. To možda nije uspelo, ali se on nada da će sa "Truly Like Lightning" imati više sreće.

U ovoj adaptaciji sarađuje sa mrežom Šoutajm i trenutno je na prekretnici - ili će krenuti napred ili neće. Inače, u toj seriji bi pored uloge scenariste, trebalo i da glumi i to glavnog lika, a to mu ne bi bio prvi put da ekranizuje neku svoju zamisao.

Režirao sam nekoliko epizoda "Dosijea X" i "Kalifornikacije"

Imali smo priliku da ga gledamo u filmu "House of D" uz Robina Vilijamsa, koji je i režirao i za koji je pisao scenario.

"Uvek sam voleo da režiram: radio sam nekoliko epizoda 'Dosijea X' i 'Kalifornikacije' i bilo je odlično. Ali sam kao glumac malo razmažen. Završite šta imate i idete kući, a najduže što provedete na filmu je tri meseca. Ali kada pišete film, to vam je posao na barem godinu i po dana. Morate to da volite, da samo o tome pričate, a onda kad posle godinu i po izađe, onda da još malo pričate o tome", kaže Duhovni.

Ipak, kao glumac, Duhovni zna više od većine šta znači posvetiti se dugoročno nekom projektu. Vratio se ulozi transrodnog agenta Deniz Brajson u nastavku serije "Tvin Piks" Dejvida Linča, 27 godina nakon prve sezone.

Igrao je Moldera, radoznalog agenta Federalnog istražnog biroa zainteresovanog za paranormalne aktivnosti tokom 25 godina - kroz prvih devet sezona serije, dva igrana filma i dve naknadno lansirane sezone. 

Da li se umorio od lika Moldera?

Još se nisam umorio od Foksa Moldera

"O, ne! Ono što je interesantno je kako je u početku delovalo zastrašujuće, kada smo se vratili u dve naknadne sezone. Kako da radim ovog lika? Ko je on? Za mene je u početku on bio izgubljen. Ali onda sam pomislio: 'Dobro, sad je stariji. Drugačiji je. A i ja sam'. Tako da nije trebalo ni da pokušavam da radim isto", kaže Duhovni.

Dok se njegova koleginica Džilijan Anderson jasno izjasnila da nije zainteresovana za dalje snimanje te serije, Duhovni je otvoreniji za različite mogućnosti. 

"Znam šta je Džilijan rekla, ali nema razloga da ja izjavim tako nešto. Možda je to rekla samo da bi ljudi prestali da je zapitkuju. Ali za mene, život je život: ne znamo šta dolazi, neću samo reći 'ne' takvim stvarima. Ne funkcionišem tako", rekao je on.

Sa ili bez "Dosijea X", gluma je ponovo pronašla Duhovnija. Prošle godine se vratio prvom velikom filmskom ulogom u poslednjih sedam godina u hororu "The Craft: Legacy" i od tada neprestano radi, ako izuzmemo pauzu tokom koje se oporavljao od manje povrede.

Tokom ove godine, videćemo ga u komediji "The Bubble" sa pandemijskom tematikom, u kojoj je sebi ispunio želju da sarađuje sa rediteljem Džadom Apatouom. 

Koliko god mu prijala pauza od glume, uvek postoje neki projekti zbog kojih bi sve ostalo napustio, kaže Duhovni.

"Serije imaju naporan raspored, tako da mi ne smeta da napravim predah, a onda se vratim. Ali kada Skorseze pozove i kaže: 'Znaš, koga briga za Leonarda Dikaprija, želim da radim s tobom', naravno da sam tu!", kaže on.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura