Aktuelno iz kulture

Završili na sudu zbog skulpture: Da li je Danska premala za dve "Male sirene"?

Komentari

Autor: tv2nord.dk

18/08/2021

-

17:17

Završili na sudu zbog skulpture: Da li je Danska premala za dve "Male sirene"?
Mala sirena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naslednici umetnika koji je napravio čuvenu skulpturu "Male sirene" u Kopenhagenu tuže autora nove statue u luci gradića Asa, tvrdeći da je kopirao delo Edvarda Eriksena.

Oni zahtevaju da se statua ukloni, kao i odštetu u iznosu od 37.000 kruna (oko 5.000 evra). 

Međutim, vajar Pale Mork, tvrdi da je njegovo delo autentično.

"To nije kopija 'Male sirene'. Moja je napravljena od granita, a 'Mala sirena' od bronze. Možda deluje slično, ali moja sirena nije imitacija. Takođe je i dvostruko veća", kaže Mork.

Ipak, naslednici možda imaju pravo, mišljenje je profesora prava Jurgena Blomkvista.

"Postoje značajne sličnosti, ali i razlike. Sličnost je u načinu na koji sirena sedi i načinu na koji drži ruke. Ranije su sirene predstavljane sa ribljim repom od pupka naniže, tako da mislim da postoji velika šansa da će presuda glasiti da je reč o plagijatu", kaže Blomkvist za TV Nord.

Između ostalog, on navodi primer presude u kojoj je kompanija koja je pravila suvenire u obliku "Male sirene" bila proglašena krivom za povredu autorskih prava.

U međuvremenu, gradić Asa beleži povećan broj poseta, jer sve više turista dolazi da vidi skulpturu, naročito nakon što je o "sukobu malih sirena" pisao i Njujork tajms.

Taj list je naveo da su Eriksenovi naslednici 2009. tužili i Grinvil u Mičigenu, gde je takođe postavljena statua male sirene, ali su posle izvesnog vremena odustali od slučaja.

Mork je za Njujork tajms rekao da ne bi želeo da njegovo delo bude uništeno.

"Ne mislim da će uništiti umetničko delo u Danskoj. To je nešto što rade Talibani", rekao je on.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura