Aktuelno iz kulture

Priča o rivalitetu, ali i prijateljstvu "Bič Bojsa" i "Bitlsa"

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

25/08/2021

-

07:02

Priča o rivalitetu, ali i prijateljstvu "Bič Bojsa" i "Bitlsa"
Priča o rivalitetu, ali i prijateljstvu "Bič Bojsa" i "Bitlsa" - Copyright AP/Chris Pizzello, AP/Ron Frehm

veličina teksta

Aa Aa
Šezdesetih godina prošlog veka dva benda neprestano su odmeravala snage: "Beach Boys" i "Beatles", smenjujući se na top listama sve do kraja dekade.

Međutim, promene koje su se događale u privatnim životima muzičara, kao i u celom svetu na pragu sedamdesetih godina, jednu grupu je dezintegrisao, a drugu očuvao, piše Entertejnment vikli.

Pola decenije kasnije, priča o njihovom rivalitetu, ali i prijateljstvu ponovo je aktuelna, jer će gotovo istovremeno biti objavljena dva nova boks seta: reizdanje trostrukog diska Džordža Harisona "All Things Must Pass" i "Feel Flows: The Sunflower and Surfs's Up sessions" iz ere nakon vrhunca popularnosti grupe "Beach Boys". Oba seta nose muziku nastalu u vreme kada "Beatles" već nisu postojali, a "Boysi" bili na zalasku slave. 

Izlazak iz senke 

Za Džordža Harisona, takozvanog "Tihog Bitlsa", raspad grupe označio je period u kom je konačno oslobodio svoj stvaralački potencijal. 

Na svom albumu je počeo da radi krajem maja 1970. šest nedelja nakon što su Bitlsi objavili da se razilaze. Budući da je godinama pisao pesme koje nisu našle mesto na albumima grupe, Harison je već imao prilične "zalihe", a neke od njih kao što su "Isn't It a Pity" i "The Art of Dying" napisao je četiri godine ranije. "All Things Must Pass", "Hear Me Lord" i "Let It Down" ponuđene su sastavu "Beatles" u poslednjim mesecima postojanja, ali nijednu nisu prihvatili. 

Harisona su pogađala odbijanja njegovih kolega i nekoliko puta je privremeno napuštao bend. Tako su nastale pesme "Wah-Wah" i "Run of the Mill". 

"Oduvek sam gledao na 'All Things Must Pass" kao neko ko je imao zatvor godinama i onda konačno dobio dijareju", objasnio je svojevremeno Harison. Za samo dva dana snimio je demo za čak 30 pesama sa koproducentom Filom Spektorom. Te trake, među kojima su i neobjavljene pesme poput "Cosmic Empire", "Going Down to Golders Green", "Dehra Dun" i "Mother Divine", sada su po prvi put objavljene u novom boks setu.

Na albumu su učestvovali i Harisonovi prijatelji Ringo Star, Bili Preston i Erik Klepton.

Nova era za Bič Bojse

Još jedna dodirna tačka između bendova bio je upravo Spektor, koji je u velikoj meri uticao na frontmena "Beach Boysa" Brajana Vilsona. Vilson je bio dobar đak i brzo je prevazišao svog učitelja u pogledu muzičke sofisticiranosti. Ipak, prestao je da bude kreativna sila grupe 1969. zbog niza privatnih problema i narušenog mentalnog zdravlja.

Do kraja sedamdesetih, zlatno doba grupe je prošlo, iako su tada potpisali novi ugovor sa "Vorner Broders". Kao i Harison, osetili su priliku za novi početak i radili na novom albumu, ali Brajan više nije mogao da doprinese, kao što je to činio ranije. 

Tako je nastanak "Sunflower Sessions" nadgledao Brajanov mlađi brat Karl, koji je preuzeo ulogu primarnog producenta i muzičkog direktora grupe. Denis Vilson posvetio se pisanju tekstova, a četiri pesme sa "Sunflower" na kojima je radio, važe za najbolje na albumu.

Zanimljvo je da su, kao i Harison, imali preko trideset pesama koje nisu dospele na konačnu verziju albuma, od kojih je mnoge napisao Denis. 

Iako su dobili odlične ocene kritike, postavljalo se pitanje koliko su relevantni, budući da su radio stanice smatrale Beach Boys prevaziđenim bendom. Tako je "Sunflower" bio najlošije kotiran album grupe i nije dospeo čak ni na listu sto najslušanijih prema časopisu Bilbord.

"Pisces Brothers"

Harison je za razliku od njih, dugo držao prvo mesto na top listama, a njegov album prodat je u preko šest miliona primeraka. Neko vreme svoju popularnost je koristio za humanitarne akcije, ali je kasnije izbegavao preterano eksponiranje i živeo mirnijim životom.

"Beach Boys" su pak bili spremni na velike rizike - udružili su se sa još jednim kalifornijskim bendom, "Grateful Dead", ali se njihova saradnja pokazala uspešnom. Ohrabreni preokretom, počeli su da rade na još jednom albumu "Surf's Up", a tokom snimanja, posećivao ih je niko drugi do Harison.

Majk Lav i bivši član "Bitlsa" izgradili su čvrsto prijateljstvo, koje je Lav opisao u svojoj solo pesmi "Pisces Brothers". 

Njih dvojica su u jeku slave zajedno išli u Indiju na duhovno putovanje kod istog gurua Maharišija Maneša Jogija i s vremenom postali vrlo bliski.

Budući da "Bojsi", doduše u krnjem sastavu, i dalje sviraju, na svojim turnejama poslednjih godina često se prisete svojih prijatelja i rivala i izvode "Pisces Brothers" zajedno sa pesmom "Bitlsa" "Here Comes the Sun" koju je napisao Harison. 

"Kad je umro, osetio sam veliku melanholiju. Bio je divan lik, divna duša, koja nam je ostavila divnu muziku. Uvek je stvari posmatrao s pozitivne strane. Na isti način i ja pristupam negativnim stvarima i tražim svetlu tačku u velikom oblaku", rekao je Lav svojevremeno.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura