Aktuelno iz kulture

Majkl Daglas: "Let iznad kukavičjeg gnezda" bila je kocka, čak sam i ocu morao reći da ga Forman ne želi u filmu

Komentari

Autor: Deadline

26/08/2021

-

23:24

Majkl Daglas: "Let iznad kukavičjeg gnezda" bila je kocka, čak sam i ocu morao reći da ga Forman ne želi u filmu
Majkl Daglas i Kirk Daglas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Majklu Daglasu nije bilo lako. Odabrao je put glumca, kojim je već koračao njegov planetarno poznat otac Kirk, u čijoj senci se dugo nalazio. 

Ipak, s godinama je uspeo da izgradi karijeru, i postane autentičan i jedinstven glumac i producent.

Nedavno je za Dedlajn govorio o filmovima koji su ga oblikovali, među kojima je prvi "Žudnja za životom" u kom je njegov otac igrao glavnu ulogu.

"Mislim da sam imao 12 godina kada sam gledao taj film. Brat i ja samo bili u bioskopu u Konektikatu gde smo tada živeli. Tada sam zaista shvatio glumu i izvođenje, jer smo Džoel i ja zaboravili da je to naš tata. Samo smo gledali tog lika koji je bio potpuno lud. I sećam se kad je sebi odsekao uvo, Džoel koji je bio dve godine mlađi od mene, počeo je da vrišti. Sve mu se pomešalo, a ni ja nisam bio mnogo bolji, jer nas je film toliko uvukao. I pomislio sam: 'Ako tata može da učini da zaboravimo ko je on...' to je na mene ostavilo veliki utisak", ispričao je Daglas. 

Među filmove koji su ga očarali i učinili da poželi da postane glumac, nabraja još i "2001", kao i ruske filmove "Aleksandar Nevski" i "Baladu o vojniku". 

Pored Oskara za svoju ulogu Gordona Geka u "Vol Stritu", Daglas je dobio tu prestižnu nagradu kao producent filma "Let iznad kukavičjeg gnezda", a kaže da je zahvaljujući tom filmu naučio da sluša svoje instinkte.

"Tu priliku dobio sam rano u svojoj karijeri i odlučio da napustim uspešnu seriju 'Ulice San Franciska'. Kockao sam se i svi su mi govorili da sam lud, što napuštam hit seriju i produciram taj nezavisni film, ali je onda njegov uspeh učvrstio moj odnos prema tome da slušam svoj instinkt", kaže Daglas. 

Iako je njegov otac na Brodveju igrao glavnu ulogu u "Letu iznad kukavičjeg gnezda", njegov sin bio je taj koji mu je saopštio da neće igrati i u filmu, jer je ta rola prema odluci reditelja Miloša Formana poverena Džeku Nikolsonu. Nikolson je za nju dobio Oskara.

Ipak bilo je potrebno više od toga da zvezda filmova kao što su "Niske strasti", "Kineski sindrom" i "Rat Rouzovih" i mnoge druge počne da veruje u sebe kao glumca.

"Samopouzdanje pred kamerom dobio sam tek u 'Fatalnoj privlačnosti' i 'Vol Stritu'. Kombinacija komercijalnog uspeha i dobijanja Oskara, to je prvi period u kom sam osetio da sam izašao iz tatine senke", rekao je Daglas. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura