Aktuelno iz kulture

Vini Džouns, fudbalska i glumačka zvezda: Veliki povratak nestašnog momka u nastavku "Uličnog ratnika"

Komentari

Autor: The Guardian

28/08/2021

-

17:50

Vini Džouns, fudbalska i glumačka zvezda: Veliki povratak nestašnog momka u nastavku "Uličnog ratnika"
Vini Džouns - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poreklom iz Hertfordšira, Vini Džouns karijeru je počeo kao fudbaler i poznavaoci najavažnije sporedne stvari na svetu sigurno bi dodali da je bio poznat ne toliko kao uspešan, već pre svega kao izuzetno agresivan igrač. Igrao je, između ostalog, za Vimbldon, Čelsi i Lids, bio i kapiten fudbalske reprezentacije Velsa, a onda se 1998. godine, kada se povukao sa terena, pojavio u filmu "Dve čađave dvocevke" Gaja Ričija i oduševio filmsku kritiku i publiku.

 
"Sada osećam da bi mi bilo čudnije da igram fudbal nego da glumim", kazao je u intervjuu za The Guardian Vini Džouns.

profimedia

Debitovao na film u kultnom ostvarenju "Dve čađave dvocevke"

Godina nije bio prisutan na javnosj sceni, pošto se povukao krajem 2013, kada su mediji preneli da se i on i njegova supruga Tanja bore sa tumorom kože. Tanja je preminula 2019. a Džouns se vraća pred publiku u velikom stilu.

Očekuje ga premijera novog nastavka čuvene franšize "Uspon uličnog ratnika" (Rise of the Footsoldier), zakazana za 3. septembar, dok u Njujorku ovih dana snima seriju "Zakon i red: Organizovani kriminal" (Law and Order: Organized Crime).

Novinar The Guardin ga je i zatekao u tom američkom gradu, uz komentar da kad pozovete Vinija, iako se on nalazi u Njujorku udaljenom kilometrima, očekujete da će tri puta istegnuti vrat i zadati vam udarac glavom od kog ćete ostati bez daha. Međutim, opisuje autor teksta, Džouns preko žice ne zvuči uopšte preteće, pre pospano i na momente čak šarmantno.

Razlog pospanosti je to što je snimao do 2.30 iza ponoći scenu sa Kristoferom Melonijem, za kog Vini navodi da je legenda u glumačkom svetu. U "Zakonu i redu" ima značajnu ulogu, pojaviće se u ulozi albanskog gangstera Albija.

"Osećam se kao kod kuće", komentariše Džouns.

Ulogama koje su se nizale od "Dve čađave dvocevke" preko "Minuta za beg", "Sneča" i "Šifre Sabljarka" do "Zatvorskog kruga", Vini je postigao glumački uspeh koji je praktično zasenio njegovu profesionalnu fudbalsku karijeru.

Moja karijera je skliznula sa šina, voz se kretao nizbrdo...

Trijumfalno se vratio na veliko platno 2006. u blokbasteru "Iks Men: Poslednje uporište", u kom izgovara repliku ("I’m the Juggernaut, bitch!"), koja je postala verovatno prva ikada koja je poslužila kao inspiracija za mim. Od tada počinje druga faza njegove glumačke karijere, tokom koje se Džouns pojavljuje i udara nekoga glavom u skoro svakom filmu.

"Ako pogledate moju karijeru, ona je skliznula sa šina. Otišla je u Holivud, gde je sve bilo prasak, prasak, prasak... Točkovi su išli, a prepun voz se kretao nizbrdo. Nije tu bilo rezervnog mesta. I svi smo uživali u toj vožnji. Bio je to fantastičan deo mog života", slikovito opisuje u dahu ovaj 56-godišnjak i potom dodaje:

"Ali voz počinje da se kreće uzbrdo i usporava. Tada ti preostaje samo da se sabereš, jer moraš da stigneš voz na vrhu brda, da bi mogao ponovo da kreneš".

Vinijeva trenutna "stanica" je "Uspon uličnog ratnika: Početak" (Rise of the Footsoldier: Origins), peti deo franšize koja je zasnovana na istinitoj priči o Karltonu Liču, jednom od najozloglašenijih vođa fudbalskih huligana i potom kriminalaca, koji je harao krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka Londonom i Eseksom. Priča se završava brutalnim ubistvom troje članova njegove bande u neslavnom pokolju u Retendonu.

Džouns glumi Bernarda O'Mahonija, stvarnog ličnog telohranitelja koji je očigledno bio sposoban za velika zlodela (u prvoj sceni odgriza uho), ali je vođen nepokolebljivo jedinstvenim moralnim kompasom i danas je u stanju o svemu da priča.

"Bernard je došao na snimanje, doveo je porodicu i lepo smo proćaskali. Bernard je svoj čovek. Da, on je sa momcima, ali kada je došlo vreme, on je izašao iz priče. Nije se radilo o tome da se plaši ili nešto slično, već samo to što je on bio svestan da će balon odleteti", kaže Džouns i ističe da je izuzetno zadovoljan "Uličnim ratnikom".

Ko zna gde ću stati, jer ko je mislio i da ću osvojiti nagradu za najboljeg glumca?

"Poslednje dve nedelje samo slušam komentare: `O Bože, Vini, bićeš šokiran. Tvoja uloga je apsolutno briljantna`. I oduševljen sam zbog toga", dodaje Vini.

Britanski filmovi o pravim zločinima, često zasnovani i na isposvestima stvarnih aktera, a često i finansirani od strane istih tih ljudi koji su se dobro snašli i izvan scene koju s toliko ljubavi pokazuju, postali su specifičan žanr. Vini komentariše da ti filmovi igraju na "generacije mladih momaka" koji ga obožavaju na Instagramu, ali je za njega problem njihov kvalitet. Neki su odlični, većina pak ne toliko.

"To je nešto poput prodavnice sladoleda. Ako postoje dva ili tri ukusa, odlično. Ali kad odjednom dobijete 30-40 ukusa, onda se ona odlična dva ili tri počinju prelivati. Da, mislim da se britanski gangsterski film može snimiti vrlo jeftino, i to je onda problem s kojim se ne možete izvući", ocenjuje Džouns.

Iz braka sa Tanjom, Džouns ima sina koji je sada u vojsci. Tanju je poznavao je još iz vremena kada su imali 12, pa je prošle jeseni u jednoj emotivnoj ispovesti kazao da se više nikada naće ženiti. Razgovor za The Guardian sada je završio, kako je naveo autor, mudrim rečima.

"Nikad se ne zna gde će se nešto završiti. Mislim, da li ste mislili da ću pobediti Mančester Junajted? Da li ste mislili da ću osvojiti FA kup? Ko je mislio da ću osvojiti nagradu za najboljeg britanskog glumca (za ulogu u "Sneču"). A evo, osvojio sam i gomilu nagrada za "The Big Ugly (nedavni triler koji je snimio sa Malkolmom Mekdauelom), kao producent, reditelj i glumac. Ko zna gde ću stati", zaključila je ova nesvakidašnja zvezda, koja je imala problema i sa drogom i alkoholom, a često završila i iza rešetaka zbog nasilničkog ponašanja.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu