Aktuelno iz kulture

Preminuo Mikis Teodorakis, otac sirtakija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

09:38

Preminuo Mikis Teodorakis, otac sirtakija
Mikis Teodorakis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih kompozitora, muzičara i dirigenata, preminuo je u 96. godini, prenose grčki mediji.

"Danas smo izgubili deo grčke duše", izjavila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni.

Muzika koju je Teodroakis pisao za film "Grk Zorba", postala je za mnoge Grke nešto poput nacionalne himne, a na našim prostorima ostaće upamćen i po muzici za film "Sutjeska".

Teodorakis je rođen 25. jula 1925. na ostrvu Hios. Muziku je otkrio u jednom starom filmu o Betovenu. "Gledao sam film zajedno sa svojim ocem. Bio sam fasciniran. Molio sam oca, koji je poslom išao u Atinu, da mi donese sve što nađe o muzici. I tako je počelo", ispričao je u jednom intervjuu grčkoj televiziji.

profimedia

 

Od najranije mladosti fasciniran muzikom, samouk je napisao pesme još kao dete bez ikakvog instrumenta. U Pirgosu i Patrasu je uzimao prve časove muzike, a u Tripolisu je osnovao hor i s njime održao prvi koncert kada je imao 17 godina.

Tokom Drugog svetskog rata pridružio se dominantno komunističkom pokretu otpora. Tokom građanskog rata (1947-1949) bio je na strani Levice. Prognan je i mučen. Ali uspeva da preživi i nakon rata upisuje muziku na Konzervatorijumu u Atini, a kasnije studira i na Konzervatorijumu u Parizu.

Revolucionar u duši

Svetsku slavu stiče šezdesetih godina muzikom za film "Grk Zorba" Mihaila Kakojanisa sa Entonijem Kvinom u naslovnoj ulozi. Potom se ponovo prilključuje pokretu otpora. Ovaj put protiv vojne hunte (1967-1974), poznatije pod imenom "Režim pukovnika". Njegova muzika se zabranjuje. Ali, Grci su je slušali tajno kod kuće ili preko inostranih radio stanica, koje su tada bile izvor nezavisnih informacija.

Teodorakis je zbog pružanja otpora protiv diktature uhapšen već avgusta 1967. Osuđen je i deportovan, a nakon protesta međunarodnog pokreta solidarnosti na čelu da poznatim umetnicima (Šostakovič, Miler, Olivije, Bernštajn...), kazna mu je preinačena u izgnanstvo. Odlazi 1970. u Pariz, gde će naredne četiri godine nastaviti da radi i širom sveta drži koncerte kao deo borbe za povratak demokratije u Grčku. Postao je simbol borbe protiv tiranije. Tokom života u Parizu, komponovaće "Aksion Esti", "Pesmu mrtve braće" i "Kanto general" Pabla Nerude.

Nakon ponovnog uspostavljanja demokratije 1974. vraća se trijumfalno u domovinu i počinje da se bavi politikom. Bio je poslanik komunista, a jedno vreme i ministar Konzervativne partije, a kada su ga oni razočarali, priključio se socijalistima.

Nadao sam se da ću videti još jednom prelepi Beograd i prijatelje

Teodorakis je tokom života često dokazivao da je veliki prijatelj Srbije, gde je imao i brojne prijatelje i publiku. Posebno se pamti njegova podrška srpskom narodu i protivljenje Nato bombardovanju 1999.

"Mi smo uz vas, budite hrabri, pravda je na vašoj strani", izgovorio je legendarni kompozitor i dirigent na prepunom trgu Sintagma u Atini 1999. godine, na mitingu podrške srpskom narodu.

Teodorakis je 1994. prisustvovao premijeri baleta "Grk Zorba" u Novom Sadu i tom prilikom Srpskom narodnom pozorištu poklonio autorska prava za predstavu. Povodom obnove baleta, oktobra 2016, Teodorakis je uputio pismo pozorištu u Novom Sadu.

"Dragi prijatelji, Novi Sad je uklesan u moje sećanje. Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika niti ogroman talenat njegovih umetnika. Želim da vam nova predstava ‘Zorbe’ bude kao i prethodna, uspešna i još bolja! Nažalost, zdravlje mi ne dozvoljava da budem sa vama", naveo je u pismu čuveni kompozitor.

U znak zahvalnosti, Srpsko narodno pozorište 2017. godine mu je dodelilo Zlatnu medalju "Jovan Đorđević". Teodorakis je još od ranije, od februara 2004, počasni građanin Novog Sada.

Zbog zdravstvenih problema, Teodorakis 2008. nije prisustvovao gostovanju baleta iz Atine sa plesnim spektaklom "Canto General" na trećem Beogradskom festivalu igre.

"Kako sam se i pribojavao, moje zdravlje ne dozvoljava nikakva pomeranja. Tako je moja žalost u ovom trenutku ogromna, jer sam se iskreno nadao da ću još jednom videti prelepi Beograd i moje prijatelje. Istovremeno sam beskrajno srećan što će moju muziku dočekati srpski narod i publika festivala, i uživati u posebnoj predstavi prvog gostovanja baleta iz Atine kome sam posvetio mnoga dela", napisao je tada, između ostalog, u pismu organizatorima Beogradskog festivala igre.

Teodorakisov opus kreće se od uzbudljivih pesama zasnovanih na velikim grčkim pesničkim delima, od kojih su mnoge decenijama levičarske himne, do simfonija i filmskih ostvarenja.

Napisao je preko hiljadu pesama i ciklusa pesama. Nagrađen je za najboljeg kompozitora godine nakon praizvedbe njegovog balet "Antigona" u Kraljevskoj Operi Kovent Garden u Londonu, osvojio je i nagradu Bafta za originalnu muziku, a šira publika pamti ga i kao kompozitora koji je potpisao muziku za legendarni film "Serpiko".

Poneo je titulu počasnog doktora više svetskih univerziteta (Solun, Krit, Montreal), a 2007. je u Gentu primio nagradu za životno delo koju dodeljuje Akadamija za filmsku muziku.

 

Komentari (0)

Kultura