Aktuelno iz kulture

Okončana pravna saga: Amsterdam odlučio da vrati sliku s potpisom Kandinskog naslednicima prvobitnog vlasnika

Komentari

Autor: Artnet

03/09/2021

-

22:54

Okončana pravna saga: Amsterdam odlučio da vrati sliku s potpisom Kandinskog naslednicima prvobitnog vlasnika
Okončana pravna saga: Amsterdam odlučio da vrati sliku s potpisom Kandinskog naslednicima prvobitnog vlasnika - Copyright Wikipedia.org/Wassily Kandinksy

veličina teksta

Aa Aa

Poduža pravna saga o vlasništvu nad slikom Vasilija Kandinskog završena je iznenađujuće za mnoge, piše Artnet. Grad Amsterdam je, naime, saopštio da će slika "Bild mit Hausern" (Slika sa kućama) biti vraćena naslednicima prvobitnog vlasnika, iako odluka suda nije bila obavezujuća.

"Zbog dugotrajnog procesa i važnosti da se ispravljaju grešake iz prošlosti, grad će vratiti umetničko delo bez dalje intervencije Komisije za restituciju", navodi se u saopštenju gradonačelnice Amsterdama Femke Halsema i zamenika gradonačelnika Touria Melianija.

Ovo delo Kandinskog je trenutno izloženo u jednom od najpoznatijih muzeja savremene umetnosti na svetu, čuvenom Stedelijku.

Pokojna Hedvig Levenštajn-Vijerman, koja je bila Jevrejka, nasledila je sliku 1930. od svog supruga, Emanuela Alberta Levenštajna, prema dokumentaciji Stedelijka. Međutim, ostaje i dalje nepoznanica kako je to delo dospelo na aukciju 1940, kada ga je muzej i otkupio, pa je pretpostavka da je delo bilo stavljeno prinudno na prodaju. Zbog toga su 2013. godine Grad Amsterdam, muzej i naslednici Levenštajnovih podneli zahtev holandskom Komitetu za restituciju tražeći dalju istragu i savet.

Pre tri godine, pomenuti komitet je savetovao da delo ostane u Stedelijku uz ocenu da, iako se prodaja dela 1940. godine ne može posmatrati odvojeno od nacističkog režima, ona je, takođe, mogala biti rezultat drugih faktora, uključujući i "pogoršanu finansijsku situaciju" porodice Levenštajn pre nemačke okupacije.

Naslednici su potom osporili izveštaj pred holandskim sudovima 2020. godine, a Grad Amsterdam se, takođe, zalagao da odbor preispita svoje nalaze.

Prošle nedelje je Grad, koji je sadašnji vlasnik slike, odlučio da "vrati delo naslednicima u nastojanju da se ispravi nepravda prema žrtvama Drugog svetskog rata". "To će se sada dogoditi što je pre moguće", navodi se u saopštenju koje se može pronaći na veb stranici muzeja Stedelijk.

Naslednici, koji su potomci Roberta Levenštajna i njegove sestre Vilhelmine, "zahvalni su gradonačelnici Amsterdama na hrabroj odluci, takođe, i ministru kulture, kao i porodičnim advokatima i mnogim stručnjacima kojima se porodica obraćala sa mnogim pitanjima postavljanim tokom čitavog procesa", rekao je za Artnet Džejm Palmer, osnivač Mondex, servisa koji pruža usluge pronalaženja umetničkih dela, i koji je radio sa naslenicima prvobitnih vlasnika "sporne" slike Kandinskog.

"Jasno je da za ovu sliku balansiranje između interesa naslednika i Grada Amsterdama više ne bi trebalo da bude glavni cilj. Glavni cilj bi trebalo da bude ispravljanje nepravde učinjene žrtvama", zaključuje se u saopštenju Grada Amsterdama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura