Aktuelno iz kulture

Audio izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" otvorena u Kragujevcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

16:05

Audio izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" otvorena u Kragujevcu
Otvaranje izložbe "Jasenovac, Logor smrti, zemlja živih" - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Audio izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" otvorena je danas u Muzeju "21. oktobar" u Kragujevcu.

Ova audio izložba, čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

"Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube", navodi se u pozivu za izložbu.

Ministarstvo kulture i informisanja

Izložba će biti otvorena do kraja septembra

Izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" otvorena je povodom obeležavanja 80. godišnjice zločina koji su nacisti počinili nad stanovnicima Kragujevca i isto toliko od osnivanja prvih jasenovačkih logora krajem avgusta 1941. Iako jeste inspirisana istorijskim događajima, nije istorijska po karakteru već koristi jedinstven pristup ovoj temi.

"Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način vide Jasenovac. A poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života", navode autori postavke.

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Na izložbi je izložen i interaktivna instalacija "Gvozdena knjiga" čiji je autor Viktor Kiš. a dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

"Naša je zajednička obaveza da od istorijskog zaborava i pokušaja krivotvorenja prošlosti sačuvamo dostojanstveno sećanje na sve pripadnike srpskog naroda stradale tokom genocida počinjenog na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. To ćemo na najcelovitiji i najtrajniji način učiniti tako što ćemo dodatno ojačati naučna istraživanja i snažnije afirmisati kulturu sećanja i politiku pamćenja u našem društvu", istakla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, otvarajući izložbu danas u Karagujevcu.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Gojković je konstatovala da su autori postavke u prvi plan izneli lične priče ljudi i njihove doživljaje dešavanja nad kojima nisu imali nikakvu kontrolu, ocenivši da izložba daje mogućnost upoznavanja sa tim ljudima, njihovim strahovima, nadama, borbom da prežive i, nažalost, načinom na koji je većina njih završila svoje postojanje.

"Strahote koje su se dešavale u Jasenovcu i drugim logorima, iz perspektive savremenog sveta teško je i zamisliti. Zbog toga je važno da mlađe generacije dobiju potpunu sliku o tome koliku cenu su Srbi, Jevreji i Romi platili za slobodu u dvadesetom veku. Istina o zločincima i njihovim nedelima treba da posluži i kao večna opomena čitavom čovečanstvu da zlo ne poznaje granice", navela je ministarka kulture.

Gojković je podvukla da izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih", pored sprečavanja zaborava tragičnih ljudskih sudbina, pruža priliku i za bolje razumevanje i sagledavanje naše prošlosti, kao i budućnosti.

U kragujevačkom Spomen-muzeju "21. oktobar" postavka će biti otvorena do 30. septembra.

Komentari (0)

Kultura