Aktuelno iz kulture

Od gangstera do ekscentričnog milionera, sedam najboljih filmova u kojima je glumio Žan-Pol Belmondo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

06/09/2021

-

22:27

Od gangstera do ekscentričnog milionera, sedam najboljih filmova u kojima je glumio Žan-Pol Belmondo
Žan Pol Belmondo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bokserski nos i nesvakidašnja harizma - "ružni lepotan" francuskog filma, proslavljeni glumac Žan-Pol Belmondo, preminuo je danas, 6. septembra, u svom domu u Parizu, u 89. godini života.

Na vrhuncu svoje karijere Belmondo je bio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pa tako i važi za jednu od najvećih zvezda "novog talasa" u evropskoj kinematografiji.

Belmondo je, svakako, obeležio čitavu jednu epohu.

Ovo je, u izboru portala Euronews Srbija, sedam najznačajnijih filmova u kojima je glumio.

1. Do poslednjeg daha (1960)

Ovo kultno ostvarenje u režiji Žana-Luka Godara možda nije bio Belmondov debi, ali je svakako bio film koji je od francuskog glumca napravio zvezdu. U njemu tumači lik sitnog lopova koji ubija policajca nakon krađe automobila, a zatim planira da pobegne u Italiju sa devojkom. Međutim, ona počinje da preispituje koliko ga zapravo voli, nakon što se otkrije da je pod istargom zbog ubistva.

2. Ludi Pjero (1965)

Ferdinand Grifon, lik kojeg Belmondo tumači, beži od kuće sa bivšom devojkom, kako bi uneo malo avanture u svoj život. Njih dvoje kreću u pljačkaške pohode širom francuskih živopisnih sela, ali na samom kraju filma Grifona čeka iznenađenje - možda nije baš sve onako kako je on mislio.

3. Nevolje jednog Kineza u Kini (1965)

U nešto drugačijem izdanju nego ranije, Belmondo u ovoj komediji glumi milionera koji je pokušao da oduzme sebi život deset puta, i naposletku unajmio ubicu da to učini umesto njega. Međutim, kada dođe vreme da se čin izvrši, Belmondov lik shvata da ipak previše voli da živi, i pokušava da izbegne ubistvo. Pored Belmonda, u ovom filmu glumi i "Bondova devojka" Ursula Andres, sa kojom je i sam Belmondo živeo punih sedam godina.

4. Borsalino (1970)

Francusko-italijanski gangsterski film u kom zajedno glume Belmondo i još jedna velika filma zvezda, Alen Delon. Belmondov lik, Kapela i Delonov lik, Sifredi, prvi put se sreću u Marseju 1930-ih godina, gde se sukobljavaju oko žene. Međutim, brzo postaju prijatelji i zajedno idu ka istom cilju - vladati kriminalnim podzemljem. ovaj film je bio veoma popularan u čitavoj Evropi, a smatra se jednim od najboljih u svom žanru.

5.  Profesionalac (1981)

Belmondo tumači lik tajnog agenta Bumonta, koji dobija zadatak da ubije jednog afričkog vladara u izmišljenoj zemlji. Međutim, francuska obaveštajna služba se predomisli i nova meta im je upravo Bumont. Predaju ga vlastima u toj zemlji, koje ga strpaju u zatvor. Bumont beži posle dve godine, i sprema osvetu na dva fronta - protiv afričkog diktatora, ali i protiv bivših nadređenih.

6. Lešinari (1984)

Radnja se dešava u Tunisu, 1943. godine. Odred vojnika, biva zadužen da zaštiti pošiljku zlatnih poluga, i da ih transportuju iz napuštenog grada u Tunisu do Francuske. Međutim, presreću ih nemački vojnici, i u pucnjavi prežive samo Belmondov lik i još trojica francuskoih saboraca. Nakon što nemci odu, njih četvorica moraju da odluče šta će sa zlatom.

7. Stotinu i jedna noć (1995)

Ovaj film je zamišljen kao omaž istoriji filma - u pitanju je komedija u kojoj nas kroz vreme vodi "Gospodin Sinema", a u kojoj glume Belmondo, Alen Delon, Harison Ford, Robert de Niro, Đina Lolobriđida i mnogi drugi velikani filmskog platna.

Komentari (0)

Kultura