Aktuelno iz kulture

Audicija za orkestar u Malom pozorištu "Duško Radović": Poziv za učenike i studente muzičkih škola i fakulteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2021

-

15:31

Audicija za orkestar u Malom pozorištu "Duško Radović": Poziv za učenike i studente muzičkih škola i fakulteta
Malo pozorište Duško Radović/Promo - Copyright Malo pozorište Duško Radović/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO raspisala je audiciju za orkestar u okviru projekta "Opera: Past, Present, Perfect!", koja će biti održana 11. i 12. septembra u Malom pozorištu "Duško Radović".

Audicija je otvorena za učenike i studente muzičkih škola i fakulteta, za instrumente  violina, viola, klarinet, oboa, fagot i truba.

Rok prijave za audiciju je 10. septembar, a za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju i fotografiju na mejl: kontakt@moto.org.rs. Svi zainteresovani kandidati potrebno je da pripreme prvi stav koncert ili komad po izboru u trajanju od 5 do 10 minuta. Kandidati su dužni da sami obezbede korepeptitora ukoliko im je potreban.

"U saradnji sa Malim pozorištem `Duško Radovič`, a pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, MOTO priprema premijerno izvođenje opere za decu `Dečija soba`. Ova opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović je prva dečija opera, u klasičnoj operskoj formi, napisana u Srbiji i izvedena samo jednom, 20. februara 1941. godine", podseća se u saopštenju "Radovića".

Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini 20. veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi.

Zaboravljena partitura je rekonstruisana i ovo jedinstveno delo će biti vraćeno na scenu u novembru pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića i u izvođenju polaznika projekta "Opera: Past, Present, Perfect!".

"Izvođači koji budu izabrani na audiciji će imati priliku da stiču iskustvo u radu operskog orkestra i sarađuju sa profesionalnim orkestarskim umetnicima koji će biti njihovi mentori i kolege u orkestru. Dvoje najuspešnijih izhvođača će biti učesnici Music International Summer Academy u Tbilisiju (Gruzija) koju vode naši partneri YMIAG", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura