Aktuelno iz kulture

Dino Jelusić, novi član legendarnog sastava “Whitesnake”: Prateći svoje snove stigao do svetske muzičke elite

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

18:40

Dino Jelusić, novi član legendarnog sastava “Whitesnake”: Prateći svoje snove stigao do svetske muzičke elite
Dino Jelusić, novi član legendarnog sastava “Whitesnake”: Prateći svoje snove stigao do svetske muzičke elite - Copyright Printscreen YouTube/Tihomir Mastelic-Ivic

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski rok muzičar Dino Jelusić ili Dino Jelusick, kako mu je scensko ime, nedavno je postigao izuzetan uspeh u karijeri tako što je postao važan član legendarnog britanskog benda "Whitesnake".

U razgovoru za Tanjug, ovaj 29-godišnji momak ističe da mu svi čestitaju na tom angažmanu kao da je dobio nagradu za životno delo.

"Naravno da uvek pratim svoje snove, samo se snovi menjaju tokom života. Ljudi su oduševljeni time što sam ušao u `Whitesnake` i obavezno mi govore: `To je to, nema dalje, san ostvaren`, a to ipak nema veze sa stvarnošću. Naravno, ovo je zaista velika čast", kaže Dino.

Talentovani umetnik počeo je da se bavi pevanjem još sa tri godine, a inače potiče iz muzičke porodice: otac mu je gitarista, dok majka svira flautu.

Ljubav prema notama, melodijama, kompozicijama, uživanju u umetnosti muzike nastavljala se intenzivno, i onda je 2003. godine pobedio na prvoj dečjoj Evroviziji. Imao je tada svega 11 godina.

Neobično je da već u prvim godinama života neko odabere svoj profesionalni poziv, što se ne dešava često, a Dino smatra drugačije.

Čuda se događaju

"Kad si ti taj lik, kada nosiš to u sebi, onda nije neobično voleti muziku od malih nogu. Imao sam veliku podršku roditelja u svemu tome i kad spojite to jedno s drugim, uz dozu sreće i puno rada, mogu se dogoditi čuda", dodaje Jelusić.

Kao tinejdžeru, njegov muzički uskus se razvijao i napredovao, postao je kao ličnost izrazito zreo, tako da je slušao samo vrhunske rok muzičare i bendove: `Led Zeppelin`, `Kingdom Come`, `Whitesnake` i `Iron Maiden`, što ga je inspirisalo da promeni muzički pravac. Upravo ovaj treći, legendarni hardrok sastav će mu dve decenije kasnije promeniti život.

Već sa pet godina, Dino je krenuo da nastupa na raznim festivalima, televiziji, uveliko je bio deo muzičke pozornice. Sada se nalazi u vrhunskoj ligi šampiona muzičara, ostvario je svoje snove.

"Tako je ispalo da sam nekako prizvao sve ljude sa kojima sam želeo sarađivati. Ipak, to nisam radio na način: `Idem sad da zatvorim oči i dozvaću sve moje najdraže`, već poznavanjem muzike, radom i pametnim potezima. Možda mnogi oko mene to nisu tada razumeli, a sad su im stvari jasnije", pojašnjava hrvatski roker.

Printscreen YouTube/Whitesnake TV

 

Rođen je u Požegi, a veći deo života je živeo u Zagrebu. Muzičar je u junu napunio tek 29 godina, a toliko toga je već postigao kao da ima više paralelnih života.

Imao je sedam godina kada je napisao svoju prvu pesmu na engleskom jeziku, a krajem jula odjeknula je vest da je postao deo svetske elite i univerzuma zvanog Whitesnake.

Taj britanski bend je u poslednjih 15 godina bio pet puta u Srbiji, odnosno Beogradu - u Beogradskoj Areni (sada Štark Arena), dva puta na stadionu Tašmajdan, u Hali Pionir i na Kalemegdanu.

AP/Greg Allen

Koverdejl: Oči i uši su nam bile uprte u Dina otkako smo pre dve godine zajedno svirali u Zagrebu

Lider i pevač engleske grupe Dejvid Koverdejl je ovim povodom, naravno, pohvalio svog mlađeg kolegu Dina.

"Apsolutno mi je drago što pružam dobrodošlicu izuzetno nadarenom Dinu Jelusiću u grupu Whitesnake. Oči i uši su nam bile uprte u njega otkako smo pre dve godine zajedno svirali u Zagrebu. Zavolećete ga", reči su Koverdejla, objavljkene na zvničnom sajtu sastava.

Jelusić je na koncertu na Šalati, naselju u Zagrebu, nastupio sa svojim bendom "Animal Drive" kao predgrupa "Whitesnake", a njihov gitarista Džoel Hoekstra je svirao sa Dinom u drugoj stranoj grupi "Trans Siberian Orchestra". I tako je došlo do poziv od Koverdejla lično.

Ima i dana kad je sve beznadežno, ali uvek se vratim muzici

Ali, dešavalo se i to da je Dino u jednom trenutku razmišljao i da ostavi muzičku karijeru.

Imao je raznih faza, došao bi kući, ne bi uopšte ni pogledao klavijaturu, niti bi razmišljao o pisanju pesama, a i roditelji su mu rekli da ne vide više smisao.

"Ima dana kad je sve nekako beznadežno, ili tako deluje. Prolazio sam to i tokom perioda korone. Ali to traje par dana, možda čak i par nedelja, i onda se uvek vratim. To je jedan od tih znakova, da je muzika za mene pravi izbor. Jednostavno je uvek tu i to je moj poziv", objasnio je muzičar periode padova i uspona.

Roditelji su mu bili aktivni muzičari, te je delom i ta činjenica uticala da se bavi muzikom.

"Otac mi je svirao u bendu `Neki to vole vruće`. Mamino sviranje flaute je zapravo nevažno u svemu ovome, jer mislim da danas ne zna ni gde se nalazi C na njoj, ali ima sluha, to je ono što je važno u celoj priči", kroz smeh kaže Jelusić.

Pevanje i komponovanje autorske muzike nije jedino čime se bavi ovaj nadareni umetnik.

"Glumio sam u mjuziklima i rok-operama, zanimalo me je pozorište oduvek, a pisanje muzike za drame i filmove je uvek bilo u mojem polju interesovanja", otkrio je i ove pojedinosti Jelusick i dodao da je komponovao muziku za teatar 2014. godine.

Diplomac sa Muzičke akademije Univerziteta u Zagrebu (2020), prvi solo album je objavio 2003, dakle sa svega 11 godina, a engleska verzija je izašla godinu kasnije što ga je odvelo na turneju u SAD, po skandinavskim zemljama i u Australiji. Taj serijal je uključivao i četiri velika koncerta u Danskoj, gde je imao neverovatnih 100.000 posetilaca.

Od 2012. godine Dino osniva progresiv rok grupu "Animal Drive", a internacionalnu karijeru pokreće kada postaje deo američkog benda "Trans-Siberian Orchestra", nakon što je impresivno otpevao pesmu "The Show Must Go On" grupe "Queen".

"Svi kao klinci sanjamo da budemo u velikom bendu. Ako se dovoljno razviješ onda sanjaš veliki uspeh, ali sa svojim bendom. To je ono što ja smatram pravim ispunjenjem sna", siguran je Jelusick, i napominje da je uz svog sadašnjeg lidera Koverdejla, veliki fan i drugih zvezda - Bilija Džoela, Eltona Džona, Reja Gilena, Pola Rodžersa i Fila Anselma.

Više verujem u rad nego u to da su mi zvezde naklonjene

Samim tim, mladi pevač ne veruje u sudbinu i da su mu zvezde za uspeh naklonjene.

"Više verujem u rad i to da moraš imati nešto u sebi da bi privukao nešto drugo - novo. Neće to zvezde napraviti za tebe. Uz rad je jako bitna naslušanost i koliko razumem muziku, tako da me moje sviranje više instrumenata opet dovelo u prednost. Ali, trebalo je i naučiti svirati, tako da se opet vraćamo na rad u mlađim godinama", kaže muzičar.

"Animal Drive" više ne postoji i zbog toga je muzičaru krivo, jer su se kolega i on razdvojili ka svojim solo karijerama.

Sledeći planovi su mu evropska turneja "Jelusick tour" kao solo izvođač od septembra, dok će na put sa sastavom "Trans-Siberian Orchestra" krenuti nakon toga.

Posle četiri meseca pauze, naravno kreće turneja sa bendom “Whitesnake”, najavljena kao oproštajna, ali to se sa ovim rokenrol veteranima nikad ne zna.

“Do sada sam `Whitesnake` gledao na koncertima dva puta u Ljubljani i tri puta u Zagrebu. Do 2023. godine ću ih gledati barem 60 puta”, zaključio je Dino Jelusić, time aludirajući na broj koncerata koji će imati sa omiljenom grupom po svetu, gde će ih put možda dovesti i u Beograd.

Komentari (0)

Kultura